Belföld

Vita a jövedéki adó csökkentésének mértékéről

A kormány gátat szab az üzemanyagárak elszabadulásának – számolt be a Népszabadság Gál J. Zoltán szerdai kormányülést követő bejelentéséről. A kabinet ülésének témája a benzin jövedéki adójának átmeneti csökkentése volt.

A kormányszóvivő elmondta: a Pénzügyminisztérium javaslatára a kabinet hétfőn a parlamentben – a házszabálytól való eltéréssel – kezdeményezi a jövedéki adóról szóló törvény módosítását. E szerint ha az üzemanyagárak tartósan és nagymértékben eltérnek attól az összegtől, amellyel a költségvetés tervezésekor számoltak, a kormány átmenetileg csökkenti a jövedéki adó mértékét. A kabinet hétfőn a parlamentben kezdeményezi a jövedéki adóról szóló törvény módosítását.

A javaslat lényege: ha az olaj árának emelkedése, illetve a dollárárfolyam erősödése miatt nő a benzin ára, az áfa is növekszik – e növekménnyel csökkenjen a jövedéki adó. A 248 forintba kerülő 95-ös benzin jövedéki adóterhe 103,5 forint, az áfa pedig 50 forint. Ha tíz forinttal drágul a benzin, akkor két forinttal nő az áfa, s ezzel a két forinttal csökkenthető a jövedéki adó, így a benzin ára.

A Fidesz másként, a jövedéki adó 20 százalékos mérséklésével csökkentené az üzemanyagok közterheit.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik