Belföld

Pincellérek Rókusfalván – Etyeki Sauvignon blanc 2003, Rókusfalvy Pince

Elleneim látszatra joggal hánytorgathatják fel, mi az, hogy kétszer egymás után Etyekről írok, alkotói válságban vagyok netán, kiírtam magam, lankad a pennám? De jussom van, továbbá valami jó dolgot szeretnénk reklámozni, végül véletlen, hogy megint Etyekről értekezünk.


Pincellérek Rókusfalván – Etyeki Sauvignon blanc 2003, Rókusfalvy Pince 1
Etyeki Sauvignon blanc 2003, Rókusfalvy Pince

Vagyis nem egészen, mert annak a jele, hogy Etyeken történik valami. Etyeken az történik, hogy a magyar panaszkultúrában merőben szokatlan módon akadt valaki, aki a rinyáláson, sóhajtozáson és a reménytelen balkániság állandó diagnosztizálásán túllépve csinál is valamit. Nem szívesen írunk jókat másokról, és mértéken felül idegesít minket a más sikere, de el kell ismerni: az etyeki ügyeket kézbe vevő Rókusfalvy Pál tényleg jól csinálja sajnos. A tavaly először megrendezett etyeki Pincefesztivál teljesen tuti volt, kicsit túl jól sikerült, annyian voltak, mint az oroszok, és még a szervezés is tökéletes volt. Feloldhatatlan logikai paradoxon, antinómia, csapda, hogy vezetsz, vagy iszol, Etyeken kis mikrobuszok jöttek jó ritmusban grátisz, szökdécselhettél egyik helyszínről a másikra.

Mert nemcsak az etyeki pincék mutatkoznak be, hanem szerte az országból jönnek a pincellérek. Az idén május 22-23-án lesz a Pincefesztivál, 40 borász jön mindenhonnan, mindenféle programok is lesznek, kulturális meg gyerekműsorok, lesz politikus-borász focimeccs (tavaly a politikusok cefrévé verték a borászokat, akiknek becsületgóljait maga Rókusfalvy rúgta), rockzenekarok, bármilyen hihetetlen, maga Rókusfalvy is fellép a Stúdium Dixielanddel. Eljön továbbá a parlament énekkara, a Szená-Torok kórus is, a törvényhozás egyetlen alakulata, amely képes harmóniát teremteni jobb- és baloldal között. Rókusfalvy Sauvignon blanc-jának ürügyén mondtuk el ezeket, mely könnyű világos zöldessárga borocska még némi csiszolásra szoruló vizuális megjelenéssel és illattal, fanyar, a szokvány sauvignonoknál kicsit tartalmasabb ízekkel és nagyobb extrakttal, a 2003. év csípős alkoholjával és némi kesernyével az utóízben. Beszélgető-, saláta- és spárgabor, mely tehát etyeki és nem etyeki társaival bekóstolható a jövő hét végén a Pincefesztiválon. Fontos dolog ez, mármint hogy azt a hallatlan potenciált, amit a Pesttől konkrétan 20 percnyire lévő szép sváb falu ragyogó borkultúrája jelent, elkezdik használni a népek, akik barátkozni, szórakozni, felejteni és borozni akarnak lehetőleg máma még.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik