Pfizer: 430 millió dolláros büntetés hamis gyógyszerreklámért

A Pfizer Inc beleegyezett abba, hogy 430 millió dollárt fizet, és elismeri bűnösségét abban a bűnvádi eljárásban, amely a cég vezető epilepszia-gyógyszerének, a Neurontinnak hamis marketing kampánya miatt indult.

A kampányban a Neurontinnak olyan betegségek – pl. migrén – elleni jótékony hatását emlegették, amikre pedig nem hatott.

“Ez nagy összeg, és figyelmeztető jelzés az egész ágazatnak és a kereskedőknek is, hogy jobban figyeljenek oda arra: ne ajánlják gyógyszereik nem megfelelő felhasználását az orvosoknak” – mondta David Moskowitz, a Friedman, Billings, Ramsey & Co egyik elemzője.

A szövetségi szabályok szerint a vállalatoknak csak a gyógyszerfelügyelet által engedélyezett felhasználási módozatok céljára szabad kínálniuk készítményeiket, bár az orvosoknak lehetőségük van azokat más célra is felírni betegeiknek.

Az ítéletnek nem lesz jelentős közvetlen pénzügyi hatása a világ legnagyobb gyógyszergyárára. A Pfizer bevételei tavaly meghaladták a 45 milliárd dollárt, és már elkülönítette az ítélet szerinti összeget.

A Pfizer árfolyama a csütörtöki kereskedés első időszakában 1,20 százalékot vesztett értékéből, 43 centtel 35,36 dollárra gyengült; a papír éves minimuma 29,43 dollár, maximuma 38,89 dollár volt.




Címkék: archívum