Belföld

Adómentességben bíznak a brókerbotrány károsultjai

Továbbra is homályos, hogy a brókerbotrány hány károsultjával állapodott meg a K&H Bank, s nekik milyen feltételekkel fizette vissza bennragadt pénzüket - olvasható a Magyar Hírlapban.

A bank sajtóosztályának korábbi közlése szerint néhány ügyféllel sikerült közös nevezőre jutni, vagyis őket már kifizették. A további megállapodások előmozdítására a bank azzal “kecsegteti” a károsultakat, hogy kijárja számukra a Pénzügyminisztériumnál a visszafizetett összegek után fizetendő hozam adómentességét. A Magyar Hírlap úgy tudja, hogy ezzel próbálják ellensúlyozni az érintett ügyfeleknek felajánlott meglehetősen alacsony hozamot.

A Pénzügyminisztérium szóvivője – adótitok lévén – nem kívánt részletekbe menő választ adni a Magyar Hírlap kérdésére. Pichler Ferenc ugyanakkor elmondta, hogy a hatályos jogszabályok szerint amennyiben jövedelem pótlására szolgál a kártérítés, akkor adóköteles, ha viszont dologi kártérítésnek minősítik, akkor adómentes.

Hogy a brókerügyben ezek közül melyik érvényes, az úgy tűnik, még nem dőlt el, hiszen az érintettek egy része – főleg a kisebb összeggel rendelkezők – elfogadná a bank által ajánlott összeget, amennyiben garantálják az adómentességet.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik