Belföld

3 milliárd fölött az Egis nyeresége

Az Egis Gyógyszergyár Rt. a 2003. október 1-jén indult üzleti évének első hat hónapjában 3,142 milliárd forint adózott konszolidált nyereséget ért el, 18,2 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában.

A csütörtökön közzétett, a magyar számviteli elvek (HAS) alapján készített, konszolidált gyorsjelentés szerint az Egis csoport hathavi nettó értékesítési árbevétele 41,338 milliárd forint volt, ami 6,8 százalékkal haladja meg a bázist.

Az Egis a nem konszolidált adatok szerint 3,275 milliárd forint adózott eredményt ért el a félévben, ami 18,5 százalékos növekedés, árbevétele 30,694 milliárd forint volt 9,1 százalékkal haladva meg az egy évvel korábbit. A cég exportárbevétele forintban 9 százalékkal, dollárban 19 százalékkal nőtt, míg a belföldi értékesítése 10 százalékkal bővült.

A gyorsjelentés szerint a legutóbbi negyedévben a társaság rekord exportárbevételt ért el, miközben a magyarországi forgalma mindössze egy százalékkal emelkedett, költségei a terveknek megfelelően alakultak.

Az EGIS negyedéves árbevétele 16,310 milliárd forint volt 10 százalékkal több, mint egy évvel korábban és hasonló mértékben emelkedtek az értékesítés közvetlen költségei is, míg a működés általános költségei, ezen belül a K+F kiadások ennél nagyobb ütemben nőttek. Negyedéves szinten az üzleti eredmény (1,766 milliárd forint) 2 százalékkal kisebb, az adózás előtti (1,885 milliárd forint) 2 százalékkal nagyobb lett, mint egy évvel korábban.

Az exportbevétel 52,1 millió dollár volt a negyedévben, ami 26 százalékos bővülés. Ezen belül a FÁK-országokba irányuló kivitelük 42 százalékkal, a Kelet-Európába irányuló 32 százalékkal nőtt a tavalyi üzleti év első negyedéhez képest.

A magyarországi forgalom a gyorsjelentés szerint 2004 október és február között kedvező ütemben bővült, azonban a “magyar hatóságok által elrendelt jelentős árcsökkentés miatt március közepén megállt és csak április közepén indult újra”. Így a negyedévben ennek értéke 5,477 milliárd forint volt, mindössze egy százalékkal bővült. A cég piaci részesedése 0,1 százalékkal nőtt Magyarországon, 6,7 százalékot tett ki a 2004 első negyedéves statisztika alapján.

Az EGIS gyorsjelentésében leírtak szerint kormányintézkedés, amely a vény nélküli gyógyszerek termelői árát 2004. április 1-től szeptember 30-ig az addigi árhoz képest 15 százalékkal csökkentette leértékeli a nagykereskedők és gyógyszertárak készleteit, ezzeljelentős egyszeri veszteséget okoz számukra. Ezért a kereskedők törekedtek minél kisebb készlettel dolgozni, március második felében már alig vásároltak új tételeket a termelőktől. Ez az EGIS Rt. esetében mintegy 700 millió forint forgalom márciusról áprilisra tolódását jelentette, számottevően csökkentve mind az árbevétel emelkedését, mind a társaság nyereségét a tárgyalt időszakban.

Az árcsökkentés áprilistól havi mintegy 270 millió forint árbevétel- és nyereségkiesést okoz a társaság számára.

A gyorsjelentés kiemeli, hogy a gyógyszergyártók és forgalmazók szakmaiszervezetei mind az intézkedést, mind annak indoklását vitatva jogi lépéseket tettek azárcsökkentés feloldására, de eddig eredmény nélkül.

Az EGIS Rt. saját tőkéje 7,6 százalékkal 70,520 milliárd forintra nőtt 2004 március végére, jegyzett tőkéje 7,786 milliárd forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik