Belföld

Magyar-osztrák foglalkoztatási paktum készülődik

Határ menti foglalkoztatási paktum kidolgozását kezdik meg a Nyugat-Pannon Eurégióban; az erről szóló keretmegállapodást szerdán írták alá Szombathelyen a eurégiót alkotó Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye, valamint Burgenland képviselői.

A keretmegállapodás célja, hogy operatív előkészítő munkák kezdődjenek a határon átnyúló térség munkaügyi piaci szereplők szervezetei, képzési intézményei, önkormányzatai, gazdasági kamarái, civil szervezetei között egy közös foglalkoztatási stratégia kidolgozása érdekében. A részletek kimunkálására az egyezmény aláírására három éven belül kerül sor.

“A paktum alkalmas lesz arra, hogy végképp eloszlassa azokat a félelmeket, amelyek a magyar munkaerő ausztriai beáramlásáról osztrák részről még ma is élnek, de segít kiaknázni azokat a lehetőségeket amelyek az együttműködésben rejlenek” – hangoztatta Csizmár Gábor, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium politikai államtitkára.

Emlékeztetett: a nyugat-dunántúli megyék és Burgenland foglalkoztatási szakemberei már több mint egy évtizede dolgoznak együtt, ennek egyik eredménye az 1998-ban megkötött ingázó munkavállalói egyezmény és a gyakornokok ausztriai munkavállalásának lehetősége.

Peter Rezner, burgenlandi tartományi tanácsos arról szólt: Európa számára is egyfajta “modell régió lesz” a West-Pannónia Eurégió. A térségen belüli együttműködésnek már múltja van, hiszen az PHARE CBC Interreg programja keretében 150 határon átnyúló projekt valósult meg, összesen 38 millió euró értékben.

A foglalkoztatási paktumot előkészítő keretmegállapodást a három magyar megye közgyűlési elnökei, a burgenlandi tartományi vezetés képviselői, illetve a régióban működő magyar és osztrák munkaügyi szervezetek vezetői írták alá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik