Belföld

Magyar-osztrák foglalkoztatási paktum készül

Szerdán írták alá azt a keretmegállapodást, amellyel egy, a nyugati határ menti foglalkoztatási paktum kidolgozását kezdi meg a magyar és az osztrák fél.

Az egy eurégiót alkotó Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye, valamint Burgenland képviselői Szombathelyen írták alá az egyezményt. A keretmegállapodás célja, hogy operatív előkészítő munkák kezdődjenek a határon átnyúló térség munkaügyi piaci szereplők szervezetei, képzési intézményei, önkormányzatai, gazdasági kamarái, civil szervezetei között egy közös foglalkoztatási stratégia kidolgozása érdekében. A részletek kimunkálására az egyezmény aláírására három éven belül kerül sor.

A paktumtól azt várják, hogy eloszlatja majd a magyar munkaerő beáramlásával kapcsolatos osztrák félelmeket, és az együttműködés révén új lehetőségeket teremt majd. A nyugat-dunátúli megyék és Burgenland foglalkoztatási szakemberei már több mint egy évtizede dolgoznak együtt, ennek egyik eredménye az 1998-ban megkötött ingázó munkavállalói egyezmény és a gyakornokok ausztriai munkavállalásának lehetősége. A térségen belüli együttműködésnek már múltja van, hiszen az PHARE CBC Interreg programja keretében 150 határon átnyúló projekt valósult meg, összesen 38 millió euró értékben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik