Belföld

Európai körútra indul az üzemanyag nélküli szuperautó

A világ leggyorsabb napenergiával meghajtott járműve, a Nuna 2 május 29-től megkezdi kéthetes európai körútját.

A napenergiával működő jármű 6500 kilométert tesz meg Görögországtól Portugáliáig, európai nagyvárosok, köztük Budapest érintésével. Egyetlen jármű sem tett még meg ilyen hatalmas távolságot üzemanyag felhasználása nélkül. A Nuna 2 melynek tervezői és megépítői holland diákok, a legmodernebb technológia felhasználásával, a lehető leggazdaságosabb utazási formáról ad ízelítőt.

Világelső napautó

2003 októberében a Nuna 2 bizonyságot tett a megújuló energiaforrások létjogosultságáról, amikor a World Solar Challenge keretében 97 km/h átlagsebességgel átszelte az ausztrál sivatagot. A verseny nyerteseként a Nuna 2 a világ leggyorsabb napautója címmel lett kitüntetve. A jármű konstrukciója lehetővé teszi, hogy a lehető legkisebb energiafelhasználás mellett, a lehető legnagyobb mennyiségű napenergiát gyűjtse be; önsúlya épp ezért igen kicsi, és áramvonalas formája mellett, az űrtechnikában kifejlesztett legmodernebb napelemekkel lett felszerelve.

Soha eddig nem volt arra példa, hogy egy autó 6500 kilométeres utat tett volna meg kizárólag napenergia felhasználásával. A körút egyes állomásain, helyi fogadóbizottságok várják majd a napautó érkezését, és a járművet kísérő csapat bemutatót tart a gyerekeknek a napenergia-felhasználásról.


A Nuna 2-t szokatlan forma és a három kerék teszi különlegessé. A holland hatóságok ezért úgy határoztak, hogy ezt az egyedülálló járművet különleges rendszámtáblával látják el. A rendszámtábla segítségével lehetővé válik a Nuna 2 számára két kísérőjárművel a közutakon való közlekedés.


A kísérőjárművek, melyek az Európai körút során együtt utaznak a napautóval, hibrid autók lévén szintén fenntartható működtetésűek. Ezekben a motor mellett egy elektronikus „motor” is helyet kapott. Az elektronikus motor energiát gyűjt be, melyet egy akkumulátorban tárol. A hibrid autók a csapat tagjait és a felszerelést szállítva maguk is jó példái a fenntartható működtetésű autók mindennapi használatának lehetőségére.

A Nuna 2 május 31-én érkezik hazánkba. Benzin Light néven nagyszabású családi nap várja az érdeklődőket a Budapesti Műszaki Egyetem előtti parkolóban.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik