Belföld

Draskovics: egyformán kell alkalmazni az eurózóna szabályait

A stabilitási és növekedési paktumban meghatározott követelményeket rugalmasabban kell kezelni, de mindenkire kötelezően alkalmazni kell - nyilatkozta Draskovics Tibor pénzügyminiszter, aki jelen volt az EU-tagállamok keddi brüsszeli pénzügyminiszteri ülésén.

A stabilitási és növekedési paktumban meghatározott küszöbértéket, azt, hogy az államháztartási hiány nem haladhatja meg a GDP 3 százalékát, rugalmasabban kell kezelni, ugyanakkor ezeket a rugalmasabb szabályokat mindenkire kötelezően alkalmazni kell – nyilatkozta az MTI-nek Draskovics Tibor pénzügyminiszter, aki jelen volt az EU-tagállamok keddi brüsszeli pénzügyminiszteri tanácsülésén. Ez volt az első hivatalos EU-miniszteri tanácskozás, amelyen Magyarország a május elsejei EU-belépés nyomán már teljes jogú tagként vehetett részt.

Draskovics Tibor annak kapcsán nyilatkozott, hogy az eurózóna pénzügyminiszterei hétfő esti ülésükön júliusig elhalasztották a döntést arról, vajon kapjon-e előzetes figyelmeztetést Olaszország növekvő államháztartási hiánya miatt. Elmondta: a magyar álláspont két, összhangban lévő elemből áll. Egyrészt meggondolásra szorul a 3 százalékos kritérium, azt a mai merevségnél rugalmasabban kell értelmezni, s figyelembe kell venni, hogy a hiány milyen összetevőkből alakul ki. Ugyanis ott, ahol magas a beruházási hányad, ahol nagyon előremutató nyugdíjreformot hajtottak végre (s ilyen Magyarország is), ott másként kell ezt a hiányt megítélni, mint azokban az országokban, ahol a túllépést a folyó kiadások gyors növekedése eredményezte – szögezte le. Ugyanakkor – s ez a magyar álláspont másik eleme – a rugalmasabb szabályokat mindenkire azonos módon kell alkalmazni, e tekintetben kis és nagy ország között nem lehet különbség.

Draskovics elmondta, hogy a tanácskozáson szóba került Portugália esete: ezt az országot a sikeres kiigazítási intézkedések nyomán mentesíteni lehetett a túlzott deficit miatt ellene korábban megindított eljárás alól. Egyébként pedig – mint hozzátette – a pénzügyminiszterek nagyon érdekes vitát folytattak az egészségügy finanszírozásának kérdéseiről. Kiderült, hogy egész Európa lényegében hasonló problémákkal küzd, mint Magyarország: egyre nőnek a költségek, miközben az emberek elégedetlenek az egészségügyi szolgáltatások színvonalával. Draskovics szerint az egészségügy terén Európában mindenhol, kivétel nélkül olyan reformokon dolgoznak a kormányok, amelyek egyszerre képesek a szolgáltatások színvonalát emelni, ugyanakkor a költségemelkedésnek gátat vetni, tehát azt teszik, amire Magyarországon is készül a kormány.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik