Belföld

Medgyessy: nem lesznek további megszorítások

Nincs szükség újabb költségvetési szigorító lépésekre - mondta a miniszterelnök egy rádióműsorban csütörtökön. A Világgazdaság című napilap szerint a pénzügyi tárca egy újabb, 300 milliárd forintos megszorítási csomagot készít elő.

Nincs szükség újabb költségvetési szigorító lépésekre, hiszen “a magyar gazdaság jól fejlődik, a fejlesztések megindultak, az idei év első négy hónapja alapján a büdzsé pozíciója 36 milliárd forinttal jobb a tervezettnél” – mondta a miniszterelnök egy rádióműsorban csütörtökön.


Medgyessy Péter a Magyar Rádiónak csütörtökön reggel adott interjúban “szamárságnak” nevezte a Világgazdaság című napilap írásának állítását, amely szerint még az idén egy második Draskovics-csomag, újabb háromszáz milliárd forintos elvonás várható.


A lap szerint a készülő 300 milliárd forintos csomag munkálatait csupán azért rekesztették be, mert a pénzügyi tárca attól tart, hogy az újabb megszorítás károsan befolyásolná a kormányzó pártok népszerűségét az európai parlamenti választások előtt.

Kérdésre válaszolva Medgyessy Péter kiemelte: az államadósság mértéke nem magas Magyarországon, “teljesíti az európai uniós elvárásokat”. Jövőre lényegesen alacsonyabb inflációval számolunk, összhangban a jegybankkal. Az árfolyam-politikában stabilitásra, reálisan erős forintra törekszünk, az utóbbi három hónap fejleményei igazolják ezt – hangsúlyozta.

Draskovics: nincs előkészületben újabb megszorítás


A Világgazdaság hírét Draskovics Tibor pénzügyminiszter is cáfolta. A pénzügyminiszter szeriont “a feltételezés is komolytalan”.


Kifejtette: a magyar gazdaság teljesítménye láthatóan javul, az ipar teljesítménye, az exportberuházások javuló tendenciát mutatnak. A költségvetés egyenlege az első négy hónap alapján valamivel jobb a feltételezettnél. Hozzátette, hogy a javulás épp a nagyobb bevételekből adódik.


A Pénzügyminisztérium nem megszorításokon dolgozik, hanem egy olyan középtávú gazdaságpolitikán, ami lehetővé teszi, hogy az uniós csatlakozásból adódó lehetőségeket a legjobban kihasználja az ország – közölte, hozzátéve: olyan költségvetési politikán dolgozik a tárca, amely a gyorsabb felzárkózást segíti elő, ennek részeként egy nagyon komoly, hároméves adócsökkentési programon.


A pénzügyminiszter szavai szerint az adócsökkentési program része lesz a személyi jövedelemadó, a társadalombiztosítási járulékok, a helyi iparűzési adó és az adórendszer markáns egyszerűsítése is. A program ütemezését és jellegét a középtávú költségvetés-politikához kapcsolódóan fogja nyilvánosságra hozni a tárca.


Draskovics Tibor közölte: kemény költségvetési fegyelemmel tartható lesz az ez évre tervezett 4,6 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány. Hozzátette: az APEH-nek és a VPOP-nak keményebben kell dolgoznia, hogy beszedjen minden adó- és járulékforintot, ami megilleti a költségvetést.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik