Belföld

A román, bolgár és horvát csatlakozás után leáll az EU-bővítés?

Románia, Bulgária és Horvátország csatlakozása után az EU következő bővítésére majd csak „10-20 év múlva" kerül sor - nyilatkozta a bukaresti napilap, az Adevarul szerint az Eurochambers elnöke.

Miután majd „ebben az évtizedben” Románia, Bulgária és Horvátország is csatlakozni fog az EU-hoz, a következő bővítési fordulóra „tíz, húsz év múlva kerül” csak sor – vélekedett Christoph Leitl, az osztrák Kereskedelmi Kamara és a Kereskedelmi és Iparkamarák Európai Egyesületének (Eurochambers) elnöke az osztrák APA hírügynökségnek adott interjújában.

Az EU iránt érdeklődik – jelentette még ki Leitl – Törökország, Ukrajna, Izrael, Jordánia és Oroszország is, ez utóbbi, mint ahogy azt maga Vlagyimir Putyin orosz elnök is mondta, „Európában látva saját jövendőbeli identitását”, ám az Eurochambers elnöke aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy „az Európai Unió és annak belső struktúrája nem lesz képes elviselni egy ilyenfajta bővítést”.

„Nem arról van szó, mennyire felkészültek ezek az országok, hanem arról, mennyire felkészült az EU” – húzta alá Leitl. Az Uniónak először is egy alkotmányra van szüksége, majd egy közösségi kül- és biztonságpolitikára, valamint egy gazdaságpolitikára is. „Majd csak ha már lesz egy stabil alapunk, akkor leszünk fölkészülve egy újabb (bővítési) fordulóra” – mondta Leitl.


Forrás: Eurocom Kft./Romániai Sajtófigyelő

Ajánlott videó

Olvasói sztorik