Belföld

Kormányzati lépéseket kér az ellenzék a Philips-gyár ügyében

Kormányzati lépéseket tart szükségesnek a Fidesz és az MDF a szombathelyi Philips-gyár bezárása miatt - közölték ellenzéki képviselők szerdai sajtótájékoztatójukon, Szombathelyen.

Szombathelyen foglalkoztatási válsághelyzet alakult ki – jelentette ki a Philips bezárásra ítélt üzemének kapujában tartott sajtótájékoztatón Gyimesi József fideszes országgyűlési képviselő. “A szocialista városvezetés gyakran hangoztatja, hogy kiváló kormányzati kapcsolatai vannak. Ennek igénybevételére most igencsak szükség van” – mondta a politikus.

A Philips kedden jelentette be, hogy szeptember közepéig bezárja szombathelyi üzemét, ahonnan mintegy négyszáz embert bocsát el. Az LCD monitorok gyártását székesfehérvári üzemébe helyezi át a cég. Gyimesi József emlékeztetett arra, hogy az MSC Hungary Kft., nemrég jelentette be 560 szombathelyi dolgozójának elküldését, tavaly pedig a Philips-gyár bocsátott el mintegy 500 dolgozót.

A politikus közölte: hétfőn a cipőgyári dolgozók ügyében kérdést intézett a munkaügyi miniszterhez, azt tudakolva, hogy mit kíván tenni a kormány a foglalkoztatási helyzet javítására. “Válaszában az illetékes államtitkár, Csizmár Gábor is elismerte, hogy foglalkoztatási válsághelyzet van Szombathelyen, amelyre válságkezelő programot kívánnak kidolgozni. Csak az a kérdés, hogy mikor, hiszen ezeknek az embereknek ma is, holnap is kenyérre van szükségük”- mondta Gyimesi József.

Marton Zsolt, az MDF szombathelyi szervezetének elnöke a városvezetés felelősségéről beszélt. Az önkormányzat nem tette meg azokat a lépéseket, melyekkel a munkahelyek megszűnése megelőzhető lett volna, a városvezetés “megbukott”, mert “cselekvőképtelen” – mondta. “Ha továbbra sem tudja kezelni ezt a helyzetet, nem képes kiutat találni, akkor felszólítjuk Ipkovich Györgyöt, hogy mondjon le polgármesteri tisztségéről” – közölte az MDF helyi elnöke.

Az önkormányzatnak lehetősége lett volna a helyi adók jelentős, a munkahelyek megtartásához kötött csökkentésére, ehelyett azonban egy foglalkoztatási paktumot kíván tető alá hozni – tette hozzá. “Kérdezzék meg azokat (…), akik már munka nélkül maradtak Szombathelyen, hogy miként segíti őket egy ilyen foglalkoztatási paktum!” – szólította fel az újságírókat Márton Zsolt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik