Belföld

Bulváridők – merre fordul az olvasó?

Egyre alacsonyabb példányszámban kelnek el a nyomatott politikai napilapok, töretlenül emelkednek ellenben a bulvárlapok eladási adatai.

Az idei első negyedévben is folytatódik a világon mindenütt több éve megfigyelhető trend: a politikai napilapok eladott példányszáma egyre csökken – értékeli a nemzetközi tendenciákba illeszkedő magyar eladási adatokat a Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (Matesz) főtitkára, Barlacu Liviu.


Azt, hogy a politikai napilapoktól miért távoznak folyamatosan az olvasók, mivel nem faladata, nem vizsgálja a Matesz, így ennek kiderítése az érintett kiadókra marad – teszi hozzá a főtitkár. Azt is csak találgatnunk lehet, hogy az olvasók milyen arányban térnek át a bulvárlapok vagy az ugyancsak egyre népszerűbb internetes hírportálok olvasására, esetleg szoknak le végleg az újságolvasás minden formájáról. 


Bulváridők – merre fordul az olvasó? 1

Tízezres mínusz és plusz 

A politikai napilapokat éves szinten 5-20 százalékkal kevesebb olvasó vásárolja meg. Az idei első negyedéves Matesz-adatok szerint a Népszabadság naponta átlagosan értékesített példányszáma körülbelül hatezerrel kevesebb (163 499), mint 2003 utolsó negyedévében. A Magyar Nemzetnek körülbelül ezerrel kisebb az értékesített példányszáma. A Magyar Hírlap értékesített példányszáma körülbelül 3000-rel csökkent, 28 741-ra, a Népszaváé 1500 példánnyal, 26 591-re a három hónap leforgása év alatt.


A bulvár- vagy másképpen botránylapok eladási adatai ezzel szemben töretlen növekedést mutatnak. A Blikk naponta átlagosan értékesített példányszáma 256 065-re növekedett az előző negyedéves 237 427-ről, ami azt jelenti, hogy a piacvezető bulvárlap egyedül jóval több vásárlót és ezzel vélhetően olvasót fogott magának, mint a négy országos politikai napilap.


A Story vezet

Magyarország legtöbb példányban eladott lapja továbbra is a Story magazin. Kétezerrel sikerült növelnie eladását, így az első három hónapban hetente átlagosan 387 490 fogyott el belőle az újságosstandokon. A Storyt csak távolról sikerül megközelítenie a Nők Lapjának (eladott példányszám: 302 738), és növekszik a távolság a két piacvezető között: a Nők Lapjából ugyanis kétezerrel kevesebb fogyott idén, mint a tavalyi utolsó negyedévben.


E kategóriában a Kislkegyed büszkélkedhet még kiemelkedő eladási adatokkal: átlagosan 219 955 példány fogyott az első negyedévben, ami 17 ezres bővülés az ezt megelőző negyedévhez képest. Ugyanebben a kategóriában a Bestnek sikerült megközelítenie még a kétszázezres eladott példányszámot (192 791). Igaz, ebből a lapból átlagban 12 ezerrel több fogyott januártól márciusig, mint a tavalyi utolsó három hónapban.


Megtévesztő példányszámok  

A témáról bővebben olvashat társlapunkban, a MédiaFigyelőben megjelent „Mennyi az annyi? – megtévesztő példányszámadatok” címmel megjelent cikkben, amely szerint a nagyobb hirdetők már nem állnak szóba a tévékkel, rádiókkal, az internetes cégekkel, sőt a közterületi médiatulajdonosokkal sem.

Valós adatok?


Némi árnyékot vet a még nem auditált adatokra, hogy a Gazdasági Versenyhivatal az utóbbi időben több lapkiadót is megbírságolt amiatt, hogy nem valós példányszámokat szolgáltattak a terjesztés-ellenőrzőknek.


A Matesz mindenestre több módon is ellenőrzi a lapkiadók által beszolgáltatott adatokat. Persze nem elsősorban az olvasók, hanem sokkal inkább a nagyobb hirdetők és a médiaügynökségek okulására. Ezek egyébként – piaci pletykák szerint – gyakran nem a példányszám alapján helyezik el hirdetéseiket egy-egy lapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik