Belföld

Korszerűsítés hárommilliárdért Fűzfőn

Hárommilliárd forint költséggel újítja meg idén a Fűzfői Erőmű Kft. energiatermelését a tulajdonos Nitrokémia 2000 Rt. A korszerűsítés lényege a megújuló energiaforrás, azaz faapríték tüzelésre térnek át az eddig használt földgáz helyett.

Mint Henger Károly, a társaság elnök-vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: az erőmű a gyártelep mintegy 50 vállalkozásának és a lakótelep igényeinek megfelelően 400 ezer gigajoul gőzt termel évente. A műszaki-technikai berendezések zöme azonban már több mint 40 éves, ezért az erőmű felújítása elkerülhetetlen.

A korszerűsítést már az Európai Unióban preferált biomassza felhasználásával kívánják megvalósítani, ami jelentősen csökkenti majd a szén-dioxid kibocsátást is. A fűtéshez két nagy teljesítményű kazánt állítanak be, amelyekben évente 135 ezer tonna aprítékot használnak fel.

A vezérigazgató szerint a környezetkímélő beruházás növeli a helyi gőz és villamos energia ellátás biztonságát, továbbá csökkenhet majd a térségben a fűtési díj is. Az új turbinákkal felszerelt kazánok hőenergia termelése megközelíti majd az 50 megawattot.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik