Belföld

Csökkent a működő gazdasági szervezetek száma

Az idén március 31-én a működő gazdasági szervezetek száma 912.224 volt, 9 és fél ezerrel kevesebb, mint az előző év azonos időpontjában - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

A KSH gyorsjelentése szerint a változást a működő egyéni vállalkozások számának több mint 16 ezres csökkenése eredményezte, miközben a működő társas vállalkozások száma mintegy 4 ezerrel emelkedett.

A költségvetési és társadalombiztosítási szervezetek száma 750-nel, a non-profit szervezetek száma több mint másfél ezerrel nőtt.

A KSH közlése szerint január 1-jétől a korábbiaktól eltérően az adóbevallást benyújtó vállalkozások közül csak azokat tekintik működőnek, amelyek bevallásuk szerint 0 forintnál nagyobb árbevétellel rendelkeznek, vagy a beruházásuk értéke nem 0, vagy keletkezik bérköltségük és fizetnek járulékot. A módszertani változtatás elsősorban az egyéni vállalkozásokat érintette, a társas vállalkozások száma a változások ellenére is emelkedett.

Az idén március 31-én a működő társas vállalkozások 47 százalékot, az egyéniek pedig 53 százalékot képviseltek a működő vállalkozásokon belül. A működő társas és egyéni vállalkozások aránya az elmúlt évek tendenciáját követve változott, az elmúlt évek során fokozatosan eltolódott a társas vállalkozások irányába.

Területi eloszlásukat tekintve 2004 első negyedévének végén a vállalkozások 39 százaléka a közép-magyarországi régióban, 11,7 százaléka az észak-alföldi, 11,4 százaléka a dél-alföldi régióban, a többiben 8,8-10,3 százalékuk működött.

A társas vállalkozásokat vizsgálva a közép-magyarországi régió jelentősen kiemelkedik, március 31-én az összes társas vállalkozás 50,5 százaléka itt működött, a többi régióban megoszlásuk 7,2-9,6 százalék volt.

Az egyéni vállalkozások tekintetében kiegyenlítettebb a területi eloszlás. Közép-Magyarország 28,8 százalékos részesedését a többi régió 10-13,7 százalékkal követi.

Főtevékenység szerint a legtöbb működő vállalkozás, 30,2 százalékuk az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás nemzetgazdasági ágban tevékenykedett, ezt követte 21,5 százalékos aránnyal a kereskedelem, javítás, a működő cégek 9,5 százaléka az építőiparban, 9,1 százaléka az iparban tevékenykedett.

Az idén január 1-jétől az eddig nyilvántartott alkalmazotti létszám helyett a tevékenységi létszám fogalmát használja a KSH, amely a szervezet tevékenységében részt vevők számát jelenti.

Az első negyedév végén a működő vállalkozások 21,2 százaléka foglalkoztatottak nélkül vagy ismeretlen számú foglalkoztatottal tevékenykedett. A legjelentősebb arányt, 74,7 százalékot az 1-9 fős cégek képviselték. A vállalkozások 3,3 százaléka 10-49 fővel, 0,6 százaléka 50-240 fővel működött, ennél nagyobb tevékenységi létszámmal alig több mint 0,1 százalékuk rendelkezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik