Belföld

Megegyezett az OTP a törökökkel a román bankról

Szlovákia és Bulgária után ezúttal Romániában talált megvásárlásra érdemes bankot az OTP. A török tulajdonossal állítólag szerdán állapodik meg a magyar fél a kisbank többségi részesedésének megszerzéséről.

A közepes méretű romániai bankok elúsztak, így egy kisebb falattal, az országszerte 12 fiókkal rendelkező RoBankkal kell beérnie az OTP Banknak Romániában. Ha a hír igaz, az OTP már meg is egyezett a bukaresti RoBank részvényeseivel, hogy átveszi a román pénzintézet többségi, török kézben lévő részvénycsomagját. Ezt hétfőn este jelentette “banki forrásokra” hivatkozva a román Mediafax hírügynökség.


Az OTP Bank a FigyelőNet érdeklődésére nem kívánta kommentálni a román hírügynökségi értesülést, annyit azonban elárultak, hogy a kisbankkal folyó tárgyalások a végső stádiumhoz érkeztek.


Mellényzsebből


“Az üzletkötéshez közelálló forrásokat” idéző bukaresti hírügynökségi jelentés szerint a felek a múlt héten megegyeztek, hogy április 28-án, szerdán írják alá az ügyletre vonatkozó szerződést. A teljes részvénycsomag piaci értékét 30-40 millió dollárra, 6-8 milliárd forintra becsülték – mutattak rá a jelentésben meg nem nevezett román források.


A vételár elenyészik a tavaly a lakossági hitelboom folyományaként rekordot rekordra halmozó OTP számai mellett. Összehasonlításképpen: az OTP saját tőkéje a cég legutóbbi éves pénzügyi jelentés szerint 262,5 milliárd forint volt tavaly decemberben, ami 27,5 százalékkal több mint egy évvel korábban.


Sikertelen kísérlet


Az OTP banknak az üzlet megkötésével kapcsolatos szándékaira és a RoBank részvényeseire vonatkozó adatokat is ismertető román hírügynökségi jelentés emlékeztetett arra, hogy korábban a legnagyobb magyar pénzintézetnek nem sikerült a román kereskedelmi bank (BCR) megvásárlására irányuló kísérlete.


Az OTP Bank a HVB-hez tartozó BA-CA-val közösen indult a legnagyobb román kereskedelmi bank, a Banca Comerciala Romana (BCR) végül sikertelennek bizonyult privatizációs tenderén. Akkor kiderült, hogy komoly politikai ellenállásba ütközik az OTP túlzott mértékű romániai megjelenése.


A magyar OTP korábbi sikeres akvizíciói közé tartozik a szlovák IRB, a bolgár DSK Bank megvásárlása, melyet egy sikertelen albán kaland követett. Az OTP a Raiffeisen-nel szemben maradt alul a Banka e Kursimeve e Shqipërisë stratégiai részesedésének megszerzéséért folytatott harcban.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik