Belföld

Fidesz-MDF találkozó: feszült a hangulat

Szerdán a Fidesz székházában találkozik a két ellenzéki párt vezetője, Orbán Viktor és Dávid Ibolya. A kibontakozó nyilatkozatháborúból ítélve találkozó hangulata feszültnek ígérkezik - derül ki a Népszabadság írásából.

A csúcstalálkozóra azt követően kerül sor, hogy az MDF elnöke, Dávid Ibolya levelet írt Orbán Viktornak, és egyeztetést javasolt két parlamenti mandátum, a közelmúltban elhunyt Isépy Tamás és az ORTT-tagnak választott Szalai Annamária képviselői helyének betöltésére. Mindkét képviselő a Fidesz-frakció tagja volt ugyan, de Dávid Ibolya az MDF és a Fidesz 2002-es választási megállapodására hivatkozva szeretne egyeztetni – annak ellenére is, hogy a Fidesz ezt a szerződést tavaly májusi kongresszusa előtt felmondta.

Dávid Ibolya nem kívánt nyilatkozni a szerdai találkozóról. Ugyanakkor a napokban nyilatkozatháború alakult ki a volt miniszterelnök és az MDF elnöke között. Orbán Viktor egy vasárnapi győri rendezvényen az együttműködés lehetősége kapcsán kijelentette: „Úgy látom, hogy ma ezt az MDF elnök asszonyával kevésbé tudjuk megtenni, ezért inkább az MDF tagságával kell megpróbálnunk”. Mindezt az MDF részéről már vasárnap a demokrata fórum belügyeibe való durva beavatkozásnak minősítették, tegnap pedig Dávid Ibolya az elhangzottakra úgy reagált: az már ismert, hogy Orbán Viktor a vezetők nélküli pártokat szereti, hiszen „ilyenekből áll össze a szövetsége”. De – mint az MDF elnök asszonya megjegyezte – konzervatív-keresztény politikusként kénytelen figyelmeztetni a Fidesz elnökét, hogy „felebarátaink pártját nem illik megkívánni”. (Ezzel Dávid Ibolya Orbán Viktor egy korábbi kijelentését idézte.) Az MDF elnöke szerint az ilyen eljárás nem vezet semmi jóra.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik