Belföld

260 millióból tanítják repülni a Gripen-pilótákat

Egy cseh repülőgépgyártó cégtől repülési órákat vásárolt a Honvédelmi Minisztérium: az L-159-es típusú sugárhajtású kiképző-repülőgépen hat leendő Gripen-pilóta repülhet - erősítette meg az MTI honvédségi forrásból származó értesülését Hollósi Nándor, a honvédelmi miniszter főtanácsadója.

Hollósi Nándor elmondta, hogy a Gripen vadászrepülőgépeken történő svédországi átképzésen csak olyan pilóták vehetnek majd részt, akik minimum 500 órát repültek már sugárhajtású repülőgépen. A Magyarországon 2006-tól rendszeresítendő Gripen vadászrepülőgépekhez 20 pilótát képeznek ki, közülük hatan vesznek részt az L-159-essel történő képzésen, mert ők még nem rendelkeznek elegendő repülési óraszámmal.

A hat pilóta már átesett az elméleti felkészítésen és a tervek szerint májustól július végéig repülhetnek majd az L-159-es kiképzőgéppel a Magyar Honvédség kecskeméti repülőbázisáról felszállva. Hollósi Nándor elmondta: a program összesen bruttó 260 millió forintba kerül.

A korábbi közlések szerint 2006-ban hét Gripen vadászgép érkezik az országba, s addigra ezekre a gépekre tíz kiképzett pilótánk lesz. 2007-ben további hét Gripen is hadrendbe áll, s addigra pedig már összesen húsz Svédországban kiképzett pilótával rendelkezik majd a magyar légierő.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik