Belföld

A Total megveheti a Szibnyeft 25 százalékát

Szakértők szerint akár a francia-amerikai kapcsolatokra is negatív hatással lehet, hogy a Kreml az amerikai olajipar nagyágyúi helyett állítólag a francia Total olajtársasággal egyezett meg a Szibnyeft 25 százalékának eladásáról.

Az orosz államfő hivatala hozzájárult, hogy a francia Total olajtársaság megvásárolja az orosz Szibnyeft olajvállalat 25 százalékát plusz egy részvényét – jelentette a Financial Times hétfőn, meg nem nevezett bennfentesekre hivatkozva.

A Szibnyeft 92 százaléka tavaly október óta az orosz Jukosz olajtársaságé, ám időközben a két cég már megállapodott a válásban. Az egyesülést azonban még nem sikerült „visszacsinálni”, és a Jukosz, bírósági végzésnél fogva, egyelőre nem rendelkezik vagyonával oly mértékben, hogy eladhatna belőle.

A washingtoni adminisztráció állítólag rendkívül csalódott az orosz döntés miatt, amelyről hivatalosan egyelőre senki nem nyilatkozott. Korábban a ChevronTexaco, az ExxonMobil és Royal Dutch/Shell is erőteljesen lobbizott annak érdekében, hogy részesedést szerezzen a legnagyobb orosz olajcégben, és így alternatív készletekhez jusson a közel-keleti olajtartalék mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik