Belföld

Ciprus továbbra is megosztott marad

Ciprus lakói a szombati népszavazáson nemmel szavaztak a török és görög területek egyesítéséről. Az 1974 óta törökök által megszállt észak-keleti terület továbbra is független marad - számol be a Népszabadság.

A görög ciprióták elsöprő többsége, több mint háromnegyede elutasította a 30 éve megosztott Ciprus újraegyesítését. A szombati népszavazás döntése nyomán csak a szigetország déli, görög része léphet be május elsején az Európai Unióba.

A sziget északi részén élő török cipriótáknak ugyan 65 százaléka voksolt igennel az ENSZ által kezdeményezett, laza föderációt javasló tervre, de a déliek elutasítása miatt ez a népszavazás számukra is kudarcot hozott. Az újraegyesítési terv megvalósításához ugyanis a sziget mindkét részén az igen szavazatok győzelmére lett volna szükség.

A szombati eredményhirdetés után nem volt különösebb ünneplés Cipruson. Csupán néhány tucat fiatal lengetett görög és ciprusi zászlókat a főváros központi, Eleftheria terén. Nicosia török része ugyanakkor autók dudáitól volt hangos, és több ezren EU-zászlókkal vonultak az utcákra ünnepelni. Noha mindenki tudta, az EU-ra még várni kell.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik