Belföld

Tíz év múlva is versenyképes az FHB új ingatlanhitele

Felbolydíthatja a lakáshitelpiacot májustól a Földhitel- és Jelzálogbank, mert évi hat százalékra csökkenti a használt lakáshoz adott támogatott forinthitelének kamatát - írja a Magyar Hírlap.

A lakáshitelek iránti kereslet a tavalyi harmadára csökkent – legalábbis a bankok többsége szerint. Kisebb élénkülésről azóta érkezik csak hír, hogy április elején életbe lépett az emelt mértékű “szocpol”, azaz a gyermekek után fizetett támogatás. Az OTP Banknál például az év elején mért heti 1-1,5 milliárdos új igénylésekhez képest az utóbbi időszakban heti 2,5 milliárd körüli összegben érkezik be új kérelem. A legnagyobb lakáshitelezőnél január óta szinte változatlanok a kölcsön feltételei.

Az OTP-vel szemben a bankok többsége próbálja élénkíteni a hitelfelvételi kedvet. A stratégia azonban eltérő. Míg a többség az alacsony kamattal hirdethető devizahitelekre esküszik, a Földhitel- és Jelzálogbank – szinte egyedüliként a piacon – forintos hitelének árát csökkenti. Az áprilisi 0,1–1,65 százalékpont között szóródó kamatlefaragások után májusban ismét lép, igaz, előreláthatólag csak egy termék lesz olcsóbb: a tízéves kamatrögzítéssel felvehető, használt lakás vásárlásához kínált hitel. Az új kamat viszont majd másfél százalékpontos lefaragás után hat százalékra sülylyed, s a másfél százalékos kezelési költséggel együtt számolt 7,5 százalékos hiteldíj a devizás kölcsönök egyenrangú vetélytársává teszi.

Felmerülhet az ügyfelekben, hogy érdemes-e akkor tíz évre rögzíteni a kamatot, amikor a piacot kamatcsökkentési várakozások uralják. Az FHB-nál azonban úgy látják, a forintos lakáshitel hatszázalékos kamatszintje tíz év távlatában is versenyképes.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik