Belföld

Medián: a Fidesz 14, az MSZP 10 EP-helyet kapna

Ha most vasárnap lennének az uniós választások, a Fidesz 14, az MSZP tíz európai parlamenti helyet szerezne, az SZDSZ és az MDF nem érné el a bejutáshoz szükséges ötszázalékos küszöbértéket. Írja a HVG-ben megjelent közvélemény-kutatása alapján a Magyar Hírlap.

A Medián közvélemény-kutató cég két hete még úgy számolt, hogy a Fidesz 12, az MSZP 11, az SZDSZ pedig egy helyet kaphatna a 24-ből.


Ha nem az EP-választásról, hanem egy esetleges országgyűlési szavazásról kérdeztek a kutatók, a Fidesz előnye lényegesen nagyobbnak bizonyult. A választani tudó biztos szavazók 58 százaléka eszerint a Fideszt, 34 pedig a szocialistákat támogatná. Az SZDSZ három, az MDF két százalékra számíthatna.

Jelentősen csökkent egyébként a választási hajlandóság. Februárban még a szavazásra jogosultak 58, mára csak 53 százaléka nyilatkozott úgy: “most vasárnap” az urnákhoz járulna. A közvélemény ötven százaléka a Fideszt, 24 százaléka az MSZP-t tartja egy esetleges mostani országgyűlési választás valószínű nyertesének.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik