Belföld

Tovább apadnak a folyók

A folyók felső szakaszain tovább folytatódik az apadás, számottevő emelkedés már csak az árhullám levonulásával a Tisza középső és alsó szakaszán tapasztalható - tájékoztatta a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium csütörtökön az MTI-t.

A Tiszán továbbra is Kisköre térségében tetőzik az árhullám. A Körösök vízrendszerében a Hármas-Körös torkolati szakasza kivételével mindenütt csökken a vízállás. A Berettyó teljes szakaszán szintén apadást regisztráltak.

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget tartanak fenn a Tisza Kisköre és a Körös torkolat közötti szakaszán, a Zagyva alsó szakaszán, a Kettős-Körösön, valamint a Hortobágy-Berettyón összesen 633 kilométeres hosszon.

Másodfokú készültség van érvényben a Berettyó torkolati szakaszán, a Sebes-Körösön, a Hármas-Körös alsó szakaszán és a Tiszán a Körös torok alatt 491 kilométeres védvonalon.

A belvízzel elöntött terület nagysága a csapadékmentes napoknak, valamint a védekezési beavatkozásoknak köszönhetően tovább csökkent, 27.000 hektárt borít víz. Ennek döntő hányada – csaknem 18.500 hektár – kevésbé értékes rét-legelő. A belvízvédekezés során a vízkészletek megőrzése érdekében folyamatosan töltik fel a tározókat, holtágakat.

A minisztérium közleménye szerint a vízkár-elhárítási védekezési költségek április 20-ig összesen 1 milliárd 378 millió forintot tettek ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik