Belföld

Rekordnyereség az MFB-nél

A tavaly előtti 137 milliárdos veszteség után 2003-ban közel 7 milliárdos nyereséget ért el az MFB. 2002-ben harminc százalékkal nőttek a bérköltségek az állami bankban.

A Magyar Fejlesztési Bank Rt. (MFB) az előző évi rekordösszegű 137,315 milliárd forintos veszteség után 2003-ban 6,782 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami fennállása óta a legmagasabb – jelentette be csütörtökön a bankot felügyelő Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter.

Csillag István az eredmények között kiemelte, hogy az MFB-nek sikerült megszereznie a nemzetközi hitelminősítést a Moody’s-tól és a korábbi költségvetési jellegű szervezetből európai mércével is korszerű fejlesztési bankká átalakulnia.

Czirják Sándor vezérigazgató elmondta: elégedettek az Állami Számvevőszék (ÁSZ) MFB-ről szóló jelentésével. A bérköltség 2002. évi 30 százalékos emelkedésével kapcsolatban, amit a számvevők észrevételeztek, kifejtette: a banknak tapasztalt, a tőkepiacot ismerő munkatársakat kellett felvennie, ami sokba került.

Tulajdonosi beavatkozásra hét esetben került sor az MFB-nél az ÁSZ által vizsgált időszakban – mondta Erős János vezérigazgató. Erre hat alkalommal, a kurzusváltás előtt került sor, azóta csak egy esetben a Zsolnay Gyár ügyében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik