Belföld

Az Unilever fagylalt-főnöke lett a Gucci új vezérigazgatója

A Gucci kinevezte új vezérigazgatóját. Az Unilever fagylalt üzletágának volt vezetője, Robert Polet azt a Domenico De Solét váltja fel, aki a luxuscikkeket gyártó vállalatot a világ harmadik legnagyobbikává tette.

Polet karrierjét kizárólag az angol-holland multinál építette; irányította már a Cornetto jégkrém, a Findus mélyhűtött élelmiszer és a Dove szappan sorsát is.

A mosószerek és a halrudak fényévnyi távolságra vannak a Gucci 10 ezer dolláros táskáinak és gyémánt melltűinek világától, de Polet tapasztalata a márkamenedzselésben kellő alapot ad neki arra, hogy helytálljon ott, ahol minden a látszat.

Polet nagy fába vágja a fejszéjét; De Sole a vele együtt távozó sztártervezővel, Tom Forddal együtt építette fel a Guccit – kis firenzei családi vállalkozásból 2,6 milliárd euró forgalmú nemzetközi nagyvállalattá.

A tömegtermékek piacának ismerete azonban segíthet áthidalni azt a rést, ami a Gucci és anyavállalata, a kisebbségi tulajdonosok kivásárlásán ügyködő Pinault Printemps Redoute (PPR) kiskereskedelmi birodalom között érzékelhető. A PPR árfolyama a mai kereskedésben 0,6 százalékkal – az ágazati indexszel párhuzamosan – csökkent; a Gucci árfolyama 0,5 százalékkal nőtt.

Polet július 1-jei belépésig átmenetileg a PPR elnöke, Serge Weinberg a Gucci vezérigazgatója. A PPR 1999-ben mentette meg a Guccit az LVMH ellenséges felvásárlási kísérletétől; De Sole és Ford tavaly döntöttek a távozás mellett, miután nem voltak hajlandóak aláírni az autonómiájukat sértő szerződésüket – ami véget vetett volna annak a gyakorlatnak is, hogy Ford a Gucci mellett a Yves Saint Laurent számára is készített terveket.

Új pénzügyi vezér is érkezik: Alexis Babeau a PPR-hez tartozó Finareftől. A váltásra akkor kerül sor, amikor a PPR 2,8 milliárd dolláros kivásárlási ajánlatot tart a Gucci minden papírjára; a részvényenként 85.52 dolláros ajánlat április 29-ig érvényes. A Gucci európai tőzsdei ára 72,20 euró, ami megfelel az ajánlatnak, míg a New Yorkban érvényes 85,46 dolláros árfolyam azt sugallja, hogy számos részvényes már befejezte az eladást a PPR-nek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik