Belföld

Drogszondát is fújniuk kell a finn autósoknak

Kísérleti módszert alkalmaznak a kábítószer hatása alatt volánhoz ülő gépkocsivezetők kiszűrésére Finnországban. A ROSITA 2 nevet viselő program az ittas vezetés megállapítását szolgáló rendszerekhez hasonló eljárást tesztel a kábítószer hatása alatt vezetők azonosítására.

Az új eljárás alkalmazhatóságát egyidejűleg vizsgálják az USA-ban és az Európai Unióban. A kísérlet során a rendőrök a gyanús magatartású gépkocsivezetők szervezetét nyálminta alapján ellenőrzik a finnországi Uusimaa és Tampere övezetében, májustól kezdődően az év végéig. A nyálvizsgálat eredménye – legalábbis egyelőre – nem használható fel bizonyítékként a bíróságon.

A tesztet egy Intercept nevű szerkezettel végzik majd. A fogkeféhez hasonló alkalmatosságot három percre az egyén szájába helyezik, majd egy tubusba „csomagolják”, és laboratóriumba küldik, ahol az így nyert adatokat összehasonlítják a vérvizsgálat eredményével. (Bírósági eljárás esetén csupán a vérvizsgálat számít bizonyítéknak.)

A projekt során egy másik nyálvizsgáló rendszert is kipróbálnak – a Drugwipe perceken belül eredményt ad. A szerkezet hasonló az alkoholos vezetés megállapítására használthoz, alkalmazásához nem szükséges az egyén beleegyezése. A teszt során a gyanús vezető nyelvéről vesznek mintát, majd a rendőr a pálcikát tokba helyezi, s az eredmény néhány egyszerű eljárást követően, egy kis képernyőről leolvasható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik