Belföld

Döntés születhet az ingyenes múzeumbelépőkről

A tervek szerint mai ülésén dönt a kormány a „múzeumi ingyenesség" május 1-jei bevezetéséről - számol be a Népszabadság.

A másfél éve formálódó koncepció végső változatában 24 intézmény állandó kiállítására nem kell belépőjegyet váltani az uniós csatlakozás napjától. Az időszaki tárlatok – amilyen a nagy sikerű Monet- vagy Mednyánszky-bemutató volt – megtekintéséért továbbra is fizetni kell.

Jelenleg mintegy 800 múzeumot tartanak nyilván Magyarországon. Bár korábban szó volt arról, hogy a 140 állami és önkormányzati intézmény állandó kiállítása kerül be az ingyenes körbe, a kulturális kormányzat végül egy olcsóbb megoldás mellett döntött. Az idei költségvetésben 350 millió forintot különítettek el, hogy az érintetteket a kieső bevételért kárpótolják.

A május 1-jétől – részben legalábbis – ingyen látogatható 24 múzeum mindazonáltal ennél több, fizetés nélkül megtekinthető kiállítást jelent: a nagyobb intézményeknek rendszerint több fiókmúzeumuk van. Így a Nemzeti Múzeumhoz tartozó esztergomi, visegrádi és sárospataki, a Mezőgazdasági részeként működő keszthelyi vagy éppen az Iparművészeti Múzeum filiáléjaként látható nagytétényi kiállítás is ingyenes lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik