Belföld

Irodapiac – csúcsdöntéssel az unióba

Az elmúlt három évet tekintve idén, az első három hónapban volt a legjelentősebb növekedés a budapesti irodapiacon. Bizonyos területeken továbbra is problémás az irodaházak kiadása.

A nagy közvetítő és consulting cégeket (CB Richard Ellis, Colliers, Healey & Baker, DTZ és Jones Lang LaSalle) tömörítő Budapesti Ingatlantanácsadók Egyeztető Fóruma közzétette a 2004 első negyedévére vonatkozó irodapiaci adatait. A felmérés szerint az idei esztendő első három hónapjában a bérbe adott területek nagysága közel 55 ezer négyzetméter volt, ami az elmúlt három év legnagyobb negyedéves értékét jelenti.


 Egy idei nagy eladás

Április elején jelentették be, hogy a skandináv építőipari cég, a Skanska 380 millió svéd koronáért (42 millió euróért) értékesítette az Astoriánál lévő ingatlanát, az East-West Business Centert. Az ügyleten mintegy 14 millió eurós profitja keletkezett a társaságnak. A vevő az ír Allied Bank által menedzselt Polonia Property Fund LP. Az East-West Business Center irodaház volt az első kelet-közép-európai Skanska-fejlesztés. A 21 100 négyzetméteres épület 1991-ben készült el.


Az idei nagy ügyletek



A jelentősebb bérbeadások között említhető az IBM bérlete (6500 négyzetméter) a Köztelek utcában lévő City Gate-ben, az EDS szerződése (4600 négyzetméter) a XI. kerületi Bartók Házban vagy a TATA (3820 négyzetméter) megállapodása a szintén dél-budai Science Park B-épületében. Kisebb szerződéseket kötöttek a budaörsi TerraPark B épületében és a budai MOM Parkban, a Pest Centerben, az Astoriánál lévő East-West Business Centerben és az Oktogon Házban is.

A nem központi elhelyezkedésű területek bizonyultak ismét a legnépszerűbbnek Budapesten, ott adták bérbe a felvett területek 60 százalékát. (A központi területek közé számítanak a budai körúton belüli, illetve a pesti Nagykörúton belüli negyedek, továbbá a Váci út egy része és az Andrássy út.)

Csak két új épület létesült eddig 2004-ben

Az első negyedévben csak két új épületet adtak át, és mindkettőt a központi területen kívül. Ezek: az Optima Irodaház (5410 négyzetméter) a Váci úton és a Szépvölgyi Irodapark 8. számú épülete (2238 négyzetméter) Észak-Budán. Március végére így a budapesti bérirodák állománya elérte az 1,366 millió négyzetmétert.


 A felmérés készítői

A Budapesti Ingatlantanácsadók Egyeztető Fóruma, amelynek tagjai a CB Richard Ellis, a Colliers International, a Cushman & Wakefield Healey & Baker, a DTZ és a Jones Lang LaSalle, a budapesti irodapiacon az adatgyűjtés egy részét közösen végzik annak érdekében, hogy az ingatlanpiaci adatokat használók számára megbízható, pontos és konzisztens információval szolgálhassanak.


Az üres területek aránya az előző negyedévhez képest csökkent, a rekord mértékű bérelt terület (54 073 négyzetméter), iklletve kis mennyiségű új kínálat (mindössze 7648 négyzetméter) következtében. Az összpiacot tekintve a kihasználatlanság 18,9 százalék volt – a Budapesti Ingatlantanácsadók Egyeztető Fóruma szerint.

A nagy nyugati tanácsadócégek elemzését erősíti a magyar tulajdonú Biggeorge’s International elemzése is. E szerint a befejezett fővárosi irodafejlesztések volumene tavaly 100 ezer négyzetmétert tett ki, azaz mintegy 23 százalékos csökkenést mutatott az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Mindez hozzájárult tehát ahhoz, hogy idén csökkenjen a kínálat.


Régiónként eltérő a kihasználatlanság


A Budapesti Ingatlantanácsadók Egyeztető Fóruma szerint régiónként jelentősek az eltérések a kihasználatlanságot tekintve. A tágabb értelemben vett Belvárosban, vagyis az V. kerületben, illetve az Andrássy út Nagykörúton belüli szakaszán a kihasználatlanság 17,3 százalékos.


A Belvárossal közvetlenül szomszédos központi területeken – tehát a Nagykörúton belüli egyéb térségben, Buda belső részén és a Váci út mentén – viszont a legmagasabb az üresen álló irodák aránya, 21 százalékos. Az agglomerációban a legkisebb, 16 százalékos a kihasználatlanság, ez egyébként gyakorlatilag a budaörsi ingatlanokat jellemző adat. A nem központi, de még budapesti irodák 18,2 százaléka áll üresen – derül ki a jelentésből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik