Belföld

Bush elítéli Spanyolországot az iraki csapatkivonás miatt

Az amerikai elnök bírálta az új spanyol miniszterelnök döntését, azt, hogy visszahívná az ibériai ország csapatait Irakból.

Bush elnök elítélte azt a döntést, amelyet José Luis Rodriguez Zapatero spanyol miniszterelnök hozott, miszerint “amilyen gyorsan csak lehet”, visszahívják az ibériai ország katonáit Irakból.

A Fehér Ház szóvivője szerint egy ötperces telefonbeszélgetésben Bush elnök sajnálatát fejezte ki a “hirtelen spanyol akció” miatt. Az amerikai elnök figyelmeztetett arra, hogy Madrid ne tegyen további olyan intézkedéseket, amelyek “téves jóérzést adnának a terroristáknak”.

Vasárnap egyébként Zapatero úgy rendelkezett, hogy amilyen gyorsan csak lehet, vonják ki a spanyol csapatokat Irakból – írja a BBC.

A BBC emlékeztet arra, hogy szokatlan módon, a Bush-adminisztráció bírálatához csatlakozott a demokrata elnökjelölt, John Kerry szenátor is, aki támogatását fejezte ki az elítélő nyilatkozathoz.

A brit hírforrás szerint az USA-ban széleskörű az a meggyőződés, hogy Madrid hibát követett el, amikor olyan lépést tett, amellyel azt igazolja: terrorral diktálni lehet a spanyol politikának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik