Belföld

Horvátország zöld lámpát kaphat az EU-tól

Folytatódni fog az Európai Unió bővítése a Nyugat-Balkán felé - a Bizottság a jövő héten fogja bejelenteni, hogy Zágráb még az idén megkezdheti a csatlakozási tárgyalásokat.

Néhány nappal a május elsejei bővítési hullám előtt szándékozik az Európai Bizottság bejelentést tenni az újabb uniós tagsági igény elfogadásáról. A 4,7 milliós lakosságú volt jugoszláv tagállam a jövő héten kap zöld lámpát a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez – írta a Financial Times című üzleti-politikai napilap.

Günter Verheugen bővítési biztos várhatóan április 20-án jelenti majd be, hogy Horvátország megfelelt a tagság politikai és gazdasági feltételeinek. A menetrend ismeretében ez a jelzés azt jelenti, hogy a balkáni állam akár már 2007-ben az EU tagjává válhat. A tagsági igényről a végső döntést az Európai Tanács júniusban hozza majd meg.

A jövő heti bejelentés óriási diplomácia siker Zágrábra nézve, de a döntés meghozatalában egyértelműen nagy szerepe volt annak a ténynek, hogy Horvátország az utóbbi időben folyamatosan együttműködött a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket kivizsgáló szakértőkkel, és kiszolgáltatott a hágai Nemzetközi Törvényszéknek körözött vádlottakat is. Éppen a múlt héten adott át Hágának hat, emberiesség elleni bűnök elkövetésével vádolt boszniai horvátot a zágrábi kormány.

Az Európai Bizottság a horvát vezetés törekvéseit fontos mozzanatnak értékeli a demokrácia kiépítésében a Nyugat-Balkánon. Az Unió reményei szerint a szomszédos államok, mint például Szerbia és Montenegró ellesik majd a horvát példát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik