Belföld

Európa nem tárgyal

Európa szinte összes vezetője határozottan utasítja vissza azt a fegyverszüneti ajánlatot, amelyiket csütörtökön adott egy magát Oszama Bin Ladennek kiadó személy.

Egy magát Oszama Bin Ladennek kiadó személy csütörtökön háromhónapos, meghosszabbítható fegyverszünetet ajánlott fel Európának. A fegyverszünet akkor lépne életbe, amikor az utolsó európai katona is elhagyja „országaik” területét. A „hang” nyilvánvalóan az arab országokra, illetve Irakra gondolt. Két arab tévéadón, az al-Arabija és az al-Dzsazira tévéadókon sugárzott felvétel szerint a fegyverszünetet az USA-ra nem terjesztenék ki.

Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke kijelentette, hogy szó sem lehet tárgyalásokról terrorfenyegetés alatt. “Ez teljességgel elképzelhetetlen” – mondta Prodi a felvételre reagálva.

 Egy szakértő szerint hiteles a felvétel

 Egy európai szakértő véleménye szerint valóban Oszama bin Laden beszél azon a hangszalagon, amelyet csütörtökön sugárzott egy arab hírtelevízió. Az üzenet, amelyben az al-Kaida terrorszervezet vezetője fegyverszünetet ajánlott az európai államoknak, amennyiben kivonják katonáikat Irakból, csakugyan bin Ladentől érkezett. Erre több jel is utal – mondta egy neve elhallgatását kérő berlini szakértő, hozzátéve, hogy a szalag vizsgálata még nem fejeződött be. Az üzenet hitelessége mellett szól, hogy az al-Dzsazíra televízió még soha nem sugárzott olyan (terroristáktól kapott) üzenetet, amely ne lett volna valódi. Emellett az üzenet tartalma pontosan illik az al-Kaida ideológiai felfogásához – tette hozzá a szakértő.

Nagy-Britannia határozottan visszautasította a javaslatot. “Nem tárgyalhatunk az al-Kaidával” – szögezte le a brit külügyminisztérium, amely szerint a terrorizmus elleni harc folytatása, nem pedig a követelések teljesítése a fenyegetésre adott helyes válasz. Az ellenzéki Konzervatív Párt is egyértelműen elutasította a javaslatot, amellyel, szerinte, az al-Kaida vagy szövetségesei meg akarják osztani az Egyesült Államok vezette koalíciót, mivel félnek annak hatékonyságától.

Nemet mondott Németország is. “Nem lesznek tárgyalások terroristákkal és olyan bűnözőkkel, mint Oszama bin Laden. A nemzetközi közösségnek együtt kell folytatnia a harcot a terrorizmus ellen. Németország folytatja hozzájárulását ehhez” – közölte a német kormány szóvivője. A német kormány szóvivője, akárcsak a többi nyugati illetékes, kijelentette, hogy valójában provokációról van szó, hiszen az al-Kaida úgy mutatja be a terrorizmus elleni világméretű harcot, mint holmi háborút a muzulmánok ellen. Márpedig ez nem igaz. A nyugati világnak nem a muzulmánokkal van baja, hanem a terrorizmussal, amelynek legtöbb áldozata például Irakban, például Afganisztánban éppenséggel muzulmán. A terrorizmus elleni harcot folytatni kell a muzulmánok védelmében is, adta értésre a nyugati egységet szimbolizáló nyilatkozatában a kormány szóvivője.

A franciák válaszra se méltatták

Franciaország lakonikus tömörségű állásfoglalásban jelezte, hogy válaszra sem méltatja a bin Ladennek tulajdonított “békeajánlatot”. Hervé Ladsous, a Quai d,Orsay szóvivője annyit mondott, hogy Franciaországnak “nincs kommentálnivalója” az ügyben.

Franco Frattini olasz külügyminiszter “elképzelhetetlennek” nevezte, hogy tárgyalások kezdődjenek bin Ladennel. “Teljességgel elképzelhetetlen, hogy egy asztalhoz üljünk és alkudozzunk bin Ladennel, ezt mindenki megérti” – mondta Frattini néhány órával azután, hogy Irakban kivégezték a négy olasz túsz egyikét.

Miguel Ángel Moratinos kijelölt spanyol külügyminiszter szerint meg sem kell hallani az Oszama bin Ladennek tulajdonított üzenetet, amelyben a terrorista vezér igazolni akarja a március 11-i madridi merényleteket is. “Aki békét, demokráciát, szabadságot akar, annak nem szabad foglalkoznia ezzel az üzenettel” – jelentette ki Moratinos.

A legtöbb európai lap is egyetértett az ajánlat elutasításával. A német Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint “ezt a terrorista zsarolást akkor is egyértelműen és határozottan vissza kell utasítani, ha az ember úgy véli, hogy az Egyesült Államok hibát követett el, amikor a terrorista hálózat elleni küzdelmet összekapcsolta az államok közti háborúval”.

Az ugyancsak német Berliner Zeitung azonban úgy fogalmaz: Európának igaza van, hogy nem tárgyal Oszama bin Ládennel, ám hibát követne el, ha elvi alapon nem volna hajlandó terroristákkal tárgyalni. A prágai Hospodarske Noviny helyesli, hogy a spanyol, német és olasz politikusok elutasították Bin Láden ajánlatát, ám hozzáteszi: “mindez értelmetlenné válik, ha szavaikat nem követik tettek”. 

A politikai megosztás a cél

A beszéd célja egyértelműen az, hogy éket verjen Európa és az Egyesült Államok közé. De talán ennél is jobban a Washingtont támogató európai politikusok és választóik közé. “Az önök politikusai”, hangzik a szalagon-, “nem vesznek tudomást arról, hogy a valódi probléma Palesztina megszállása. Ezek a politikusok azok, akik az önök fiait ölni és a halálba küldik, annak ellenére, hogy önök ellenzik a háborút”.

“Mi olyanok vagyunk, mint Önök” – tette hozzá a hang – “az Önök politikusai által elkövetett igazságtalanságok áldozatai. De többet ér-e az Önök vére a mi vérünknél?” – teszi fel a költői kérdést a beszélő.

Védelmébe vette az európai és az amerikai célpontok elleni támadásokat, mondván az nem terrorizmus, hanem válaszlépés a palesztinai, afganisztáni és iraki muzulmánokat ért agresszióra. Végül megbékélést ajánl azoknak az európai kormányoknak, amelyek az üzenet elhangzásától számított 3 hónapon belül kivonják csapataikat a muzulmán országokból.

Nem tudni mikor készülhetett a felvétel, de leközlésének időpontja nem jöhetett volna jobbkor az al-Kaidának. Miután Bush elnök támogatásáról biztosította Izrael tervét Ciszjordánia egyes részeinek annektálására, az üzenet hozzájárulhat az arab világ közvéleményének radikalizálódásához és a Washington ellen érzett ellenszenv növekedéséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik