Belföld

7,5 milliárd forintos fejlesztés Pécsett

Még a tavasszal megkezdődik a 20 év óta legnagyobb, 7,5 milliárd forintos infrastrukturális beruházás Pécsett.

A város a mintegy 3 milliárd forint ISPA-támogatással megvalósuló ivóvíz- és szennyvízhálózat fejlesztési projektjének támogatási szerződését Donáth Béla, a környezetvédelmi minisztérium fejlesztési főigazgatója és Toller László polgármester pénteken írta alá Pécsett.

Toller László elmondta: a várhatóan 2006 végén befejeződő fejlesztéssel teljessé válik a Dunántúl legnagyobb városának vezetékes ivóvízellátása, szennyvízelvezetése, ami mintegy 24 ezer ember életminőségének javulását, továbbá a környezet eddiginél fokozottabb védelmét eredményezi.

A beruházás a város 41 pontján folyik majd, a vezetékes ivóvízbekötések 1,5 milliárd forintba, míg a szennyvízzel kapcsolatos munkák 6 milliárd forintba kerülnek. A szennyvízcsatorna-hálózat bővítésére a város 50 százalékos ISPA-támogatást nyert el, további 40 százalékot a kormány biztosít az Európai Beruházási Banktól kapott hosszú lejáratú hitelből. A fennmaradó részt lakossági hozzájárulásokból fedezik.

Az érintetteknek bekötésenként 150 ezer forintot, vezetékes ivóvízzel együtt pedig 500 000 forintot kell majd fizetniük, erre részletfizetési kedvezményt is kaphatnak. Toller László közölte: a kiviteli munkákat az európai uniós szabályok szerint megpályáztatják, a nyertessel kivitelezési szerződést kötnek.

A projekt első körében mintegy 38 kilométer szennyvíz-gerincvezetéket és 19 kilométer ivóvízvezetéket építenek ki, ami a 2000 szennyvíz és 1.000 ivóvízbekötéssel együtt mintegy 8000 pécsi lakos ellátását teszi kényelmesebbé, korszerűbbé. A polgármester hangsúlyozta: a fejlesztés környezetvédelmi szempontból is nagy jelentőséggel bír, mert a jelenlegi megbízhatatlan szennyvízgyűjtők kiváltásával a városban lényegében megszűnik az altalaj- és a talajvízszennyezés.

Hozzátette: a Pécs ivóvízellátásában meghatározó pellérdi vízforrások védelmére 200 millió forintból 22 monitoringkutat helyeznek üzembe, amelyek egy számítógépes rendszerrel kiegészítve folyamatosan ellenőrzik a föld alatti vizek minőségét. Toller László véleménye szerint a beruházás megvalósulása óriási eredmény Pécsett, a baranyai megyeszékhelyen ugyanis mintegy két évtizede, a kertvárosi társasházak építése óta nem volt ilyen volumenű infrastrukturális fejlesztés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik