Belföld

Kedvező kilátásokkal kecsegtet az inflációs adat

A vártnál jóval alacsonyabb márciusi fogyasztói árindex alapján az elemzők az év közepére 8 százalék alatti inflációt prognosztizálnak.

A KSH közlése szerint a fogyasztói árak márciusban 0,5 százalékkal nőttek az előző hónaphoz és 6,7 százalékkal a 2003 márciusihoz képest. Az elemzők márciusra 7 százalék fölötti 12 havi áremelkedést vártak.

Nyeste Orsolya, a Postabank elemzője szerint kedvezően hathat a piacokra a vártnál sokkal kedvezőbb márciusi inflációs adat. Kiemelte: meglepetés volt az élelmiszerárak mindössze 0,2 százalékos havi inflációja, valamint az, hogy a ruházati termékek ára szezonális okokból nőtt ugyan, de a havi áremelkedés mértéke alacsonyabb volt, mint tavaly ilyenkor.

Kedvezőnek értékelte a tartós fogyasztási cikkek árának csökkenését is. Ez véleménye szerint már azt jelezheti, hogy az erősebb forintnak tényleg kedvező hatása van az inflációs folyamatokra. “Úgy tűnik, hogy az áfa és a jövedéki adó változásainak hatása a következő hónapokban lassan el fog tűnni az indexből” – mondta a Postabank elemzője.

Nyeste Orsolya a következő hónapokban a 12 havi fogyasztói árindex mérsékelt emelkedésére számít. Továbbra is május-júniusra várja a legmagasabb értéket, de véleménye szerint megnőtt az esélye annak, hogy az éves csúcs lényegesen elmaradjon a korábban várt 8 százaléktól. Az év közepére 7,6 százalékos, év végére pedig 6,0-6,3 százalékos év/éves inflációt prognosztizál.

Varga Lóránt, az Inter-Európa Bank elemzője elmondta: a fogyasztói árindex alakulásában az az előre jelzett tendencia érvényesült, miszerint a havi árnövekedés mértéke csökkenni fog az év során. Hozzátette: márciusban a vártnál jóval nagyobb mértékű volt az infláció lassulása, amiben szerepet játszott, hogy az élelmiszerek és a ruházati termékek a vártnál kevésbé drágultak.

Az elemző szerint a következő hónapokban kissé magasabb lehet a havi árnövekedés mértéke, az év/éves infláció viszont valószínűleg 8 százalék alatt marad az év közepén is. Varga Lóránt május-júniusra 7,7-7,8 százalékos inflációt valószínűsít, decemberre elképzelhetőnek tartja, hogy 6 százalék alá csökken az index. Az éves átlagos drágulás véleménye szerint 6,9 százalék körül alakul az idén.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik