Belföld

Tűzszünetet ajánlanak az amerikaiak Fallúdzsában

Az Irakban állomásozó amerikai hadsereg egyik parancsnoka szerint ők készek a tűzszünetre, ha a fallúdzsaiak is hajlandók abbahagyni a csatározásokat.

Mark Kimmitt tábornok beszédével majdnem egyidőben az Iraki Kormányzótanács (IKT) delegációja a “lázadó” városba utazott, és ott tárgyalásokat kezdett a helyi vezetőkkel.

A kormányzótanács állítólag igencsak fel van háborodva amiatt, hogy az amerikaiak nem konzultáltak velük a fallúdzsai akció megindítása előtt. Fallúdzsában szunniták és siíták ellen is bevetették az amerikai katonákat.

Az IKT most politikai megoldásra szólította fel a küzdőfeleket, s már korábban is hangsúlyozta a testület a tűzszünet fontosságát.

A BBC szerint több száz civilt öltek meg Fallúdzsában az eddigi harcok során. A hat napja tartó incidensek miatt a nők és gyerekek sokasága próbálja meg elhagyni a várost.

Egy szunnita vezető, aki jelenleg az IKT tagja, felajánlotta a lemondását. Ghazi Ajil al-Yawer szerint genocídium folyik Fallúdzsában. Úgy vélte, hogy egy szuperhatalom egy ilyen kis településen nem bocsátkozhat harcokba a helyi lakossággal. Minderről az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozott Szaddám Huszein rendszerének megdöntése után éppen egy évvel.

Az amerikaiak által létrehozott iraki kormányszerveknek egyre több tagja mond le az utóbbi napokban. Pénteken távozott például posztjáról az emberi jogokért felelős miniszter, Abdel Basit Turki és az IKT rotációs mechanizmussal működő elnökségének egyik tagja, Iyad Allawi is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik