Belföld

Gáztámadás Szófiában – véletlen volt?

Legalább negyven ember megsérült, amikor gáztámadás érte őket Szófia belvárosában. A mérgező anyag, egy chloropicrin nevű klórvegyület egy nyilvános helyiségben, a közlekedési rendőrség bolgár fővárosban lévő irodájában terjedt szét.

A BBC jelentése szerint legalább egy ember életveszélyben van, négy továbbinak az állapotát kritikusnak minősítették az orvosok. A bolgár novinite.com szerint viszont már a legsúlyosabb állapotban lévő férfi, egy rendőr őrmester is magához tért, s javul az állapota. Ugyanakkor a bolgár dnevnik.bg internetes oldal információi szerint 65 ember szorult kórházi kezelésre az eset nyomán, többek között egy hadiklinika foglalkozik a betegekkel.

A rendőrség szerint egy potenciális elkövetőt két órával az eset után őrizetbe vettek, de nem közöltek semmit sem arról, hogy mi lehetett az akció oka. A novinite.com bolgár internetes újság szerint egy 50 éves férfi az, akit letartóztattak az üggyel kapcsolatban. A férfi azt állította, hogy véletlenül szabadult ki a zsebében lévő ampullából (más források szerint egy tollból) a mérges gáz. A mérgező anyagot azért tartotta magánál a férfi, mert azt önvédelmi eszközként kívánta szükség esetén felhasználni. 

Az eset délelőtt 10 órakor történt, amikor az iroda zsúfolásig megtelt ügyfelekkel. A bolgár egészségügyi minisztérium a vegyszert “chloropicrin”-ként azonosította, ami egy rovarirtó, de a hadseregben erősebb könnygázként is alkalmazták korábban. Ha nagy mennyiségben lélegzik be, a gáz életveszélyes lehet.

A hivatalos közlések szerint a gáz később a levegőben feloldódott, felhígult, és nem okoz veszélyt a környezetre.

A chloropicrin belélegzése hányást, tüdővizenyőt és akár halált is okozhat. Kisebb koncentrációban bőr- és szemsérüléseket, irritációt kelthet.

A vegyszert az első világháborúban a németek és az antanthatalmak is bevetették a harcok során.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik