Belföld

Fidesz-MDF: ki hova lép?

Az MDF felé fordulnak az ország több megyéjében a Fideszből kiebrudaltak vagy kiábrándultak – állítják a demokrata fórum szervezői. Az okoknak a Magyar Hírlap próbált utána járni.

A Fidesz egy évvel ezelőtti átalakulásával, pártból úgymond szövetséggé válásával és az ezzel járó központosított irányításra való átállással a párt számos tagja került a partvonalra, köztük olyan tekintélyes politikusok, akik kezdettől fogva részt vettek a Fidesz fel-, illetve átépítésében. Az átalakulás nyomán korábbi alelnökök (Deutsch Tamás, Illés Zoltán, Németh Zsolt, Varga Mihály, Kósa Lajos) kerültek ki a közvetlen vezetésből, de átszervezték a helyi szervezeteket is.

(…)Bár a kinevezések legfőbb mozgatója a teljesítményelv volt, egy másik, szubjektívebb szempont érvényesülése miatt az új rendszerben olyan politikusok is kegyvesztettek lettek, akik nem voltak épp sikertelenek, de befolyásuk miatt a pártelnök jobbnak látta, ha “süllyesztőbe” kerülnek. Ennek a folyamatnak lehet az eredménye, hogy az MDF-ből a Fideszbe való, korábban igen jellemzőnek mondható vándorlás mellett újabban egy visszafelé tartó áramlás is megindult a két párt között.

Vicziánné Hideg Mária, az MDF Baranya megyei szervezője szerint a fideszes átszervezés óta például tízes-húszas tételben érkeznek belépők a pártjába, noha ez korábban egyáltalán nem volt jellemző. A jelenség annál inkább furcsa, mert – mint hozzáteszi – “nem könnyű ma MDF-esnek lenni, hamar rájuk sütik az ťárulóŤ bélyeget”. Hasonlóképp látja Petronyák László Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnök is, aki az árulózás kapcsán azt mondja: “A fideszesek nevében többnyire az előző rendszer MSZMP-tag kiszolgálói minősítik őket.”


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik