Belföld

Fokozott magyar jelenlét várható Boszniában

Magyarország a jelenleginél nagyobb erőkkel vehet majd részt a boszniai békefenntartásban, ha a NATO helyett az év végétől a terveknek megfelelően az Európai Unió veszi át ezt a feladatot - közölte Szenes Zoltán altábornagy, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke szerdán Brüsszelben, miután részt vett az EU katonai bizottságának tanácskozásán. Hozzátette: ehhez természetesen politikai döntés szükséges.

A nagyobb katonai részvételt az indokolná, hogy a kormány nemrég jóváhagyta a nemzeti biztonsági stratégiát, amely a balkáni térséget a magyar biztonságpolitika első számú prioritásává nyilvánítja. Ráadásul az Európai Unió tagállamainak kell pótolniuk a Bosznia-Hercegovinából a NATO-EU átadással párhuzamosan kivonandó amerikai alakulatokat, mintegy 1000-1200 főt.

Szenes Zoltán elmondta, hogy az EU által irányított boszniai alakulat ugyanolyan létszámú lenne, mint a jelenlegi, NATO vezette SFOR (azaz nagyjából 7 ezer fős), s az elképzelések szerint december 15-től vehetné át a békefenntartás feladatát. Erről azonban a NATO június végi isztambuli csúcsértekezletén kell döntést hozni. Az bizonyos, hogy az SFOR kötelékében lévő magyar század az új, EU vezetésű békefenntartó alakulatban is szerepet kap majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik