Belföld

Félmillió adózó kapott visszatérítést

Az eddig feldolgozott 2,1 millió szja-bevallás alapján csaknem félmillió adózó kapott visszatérítést. Az ilyen célból kiutalt 29,8 milliárd forintból 716 ezer forint volt a késedelmi kamat – írja a Kormányzati portál.

Az adóhivatal munkatársai 2 129 747 darab bevallást dolgoztak fel, ami összesítésük szerint 3,9 százalékkal (nagyjából nyolcvanezerrel) több, mint amennyi tavaly volt ugyanebben az időszakban. Az adóhivatalnak arról nincsenek adatai, hogy a postai kézbesítés lassúsága miatt az átlagosnál hosszabb ideig tart-e, amíg egy adózó hozzájut a pénzéhez.

A feldolgozott és ellenőrzött adóbevallások között eddig 479 513 olyan volt, amely alapján adóelőleg-visszatérítés járt. Az APEH ezeknek az adózóknak összesen 29,8 milliárd forintot utaltak vissza, ami személyenként 62 146 forintot jelent.

Az adóhivatal idén eddig 1431 esetben lépte túl a visszautalásra rendelkezésre álló harmincnapos határidőt. Emiatt összesen 716 039 forintnyi késedelmi kamatot fizettek ki, ami adózónként ötszáz forintot jelent.

Az adóhivatalnak a törvényi előírások szerint az szja-bevallás APEH-hoz történő beérkezésétől – és nem annak postára adásától – kezdődő harminc napon belül kell visszautalnia a többletként levont vagy befizetett szja-előleget. Azok az adózók, akik késve teljesítették adófizetési kötelezettségüket, valamint azok, akik már a benyújtás után vettek észre abban hibát, az APEH honlapján itt található pótlékszámítási segédprogrammal számíthatják ki, mennyi késedelmi vagy önellenőrzési pótlékot kell befizetniük.

Késedelmi pótlékot akkor kell fizetni, amikor az adózó a fizetési kötelezettségének nem a jogszabályokban meghatározott fizetési határidőig (esedékességig), hanem azt követően tesz eleget, illetve a költségvetési támogatást esedékesség előtt veszi igénybe. Az önellenőrzési pótlékkal, mint arra annak neve is utal, az adózó az önadózás útján megállapított vagy megállapítani elmulasztott adót, adóalapot és a költségvetési támogatást az adózó elévülési időn belül helyesbítheti.

Az áfatörvény legutóbbi módosítása lehetővé tette azoknak a mezőgazdasági vállalkozóknak is, hogy az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alá tartozzanak, akiknek korábban azért utasították el az erre irányuló kérelmüket, mert tavaly kompenzációs felárat érvényesítettek – közölte szerdán az APEH. Ezek az adózók a 04105-ös, az igazgatóságokon ingyen kapható vagy az adóhivatal honlapján a “bevallások és egyéb nyomtatványok” oldalon letölthető nyomtatványon jelentkezhetnek be 2004. április 30-ig.

Az adóhivatal azt is közölte: ebben az évben eddig csaknem másfélszer annyi internetes programmal kitöltött adóbevallást nyújtottak be, mint tavaly. Idén eddig 860 691 szoftverrel kitöltött – és így számszakilag automatikusan ellenőrzött – bevallás érkezett az APEH-hez, tavaly április elejéig csak nagyjából hatszázezer ilyen bevallást nyújtottak be az adózók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik