Belföld

Málta kivételével szépen nőnek az EU-csatlakozók

Az Európai Unióhoz csatlakozó tíz ország - Málta kivételével - mindegyike az eurózóna átlagát meghaladó mértékű gazdasági növekedést ér el: az idei évi átlagos 4 százalékos, 2005-ben pedig 4,2 százalékos GDP növekedéssel nagyjából az eurózóna fellendülési ütemét kétszeresen meghaladó tempóban fejlődnek - olvasható az Európai Bizottság szerdán nyilvánosságra tavaszi prognózisában.

Az élen a három balti ország áll 5 százalék feletti GDP-ütemmel, de Lengyelországban és Szlovákiában is négy százalék feletti fejlődési ütem várható.

Ugyanakkor a csatlakozók költségvetési mérlegének hiánya is 2004-ben átlagosan 5,0, 2005-ben pedig 4,2 százalékát teszi ki a nemzeti terméknek, durván tehát kétszer akkora lesz, mint az eurózóna országaiban.

Három százalék alatti deficit-mértéket csak Szlovénia és a három balti ország teljesít az idén. Lengyelországban a költségvetési mérleg GDP-hez viszonyított hiánya a tavalyi 4,1 százalékról 6,0 százalékra növekszik, és majd csak jövőre várható a 4,5 százalékos szintre történő mérséklődés. A bizottság Csehország esetében a tavalyi 12,9 százalékos deficitről 5,9 százalékra történő csökkenést vár az idén, jövőre pedig a hiányt 5,1 százalékban prognosztizálja. Magyarország esetében a múlt évi 5,9 százalékos hiány 4,9 százalékra csökken az idén, jövőre pedig 4,3 százalékot ér el.

Az infláció átlaga a tíz csatlakozó országban 3,8 százalékot ér majd el, szintén megközelítőleg a dupláját a 15 tagú EU-nak. Szlovákiában 8,2, Magyarországon 6,9 százalékos lesz az idei infláció – áll a jelentésben.

A munkanélküliség tíz százalék feletti lesz a csatlakozó országokban, Lengyelországban 19,6, Szlovákiában pedig 16,5 százalékot ér el az idén. Átlagban 2004-ben a munkanélküliség 14,1 százalékos lesz 2004-ben, 2005-ben pedig 13,8 százalék.




Ajánlott videó

Olvasói sztorik