Belföld

Élesedik a küzdelem a PKN Orlenért

A PKN Orlen további privatizációját fogja javasolni a lengyel kincstárügyi minisztériumnak, és véleményt mond a vezető lengyel olajvállalat és a Mol Rt. fúziójának lehetőségéről még a húsvéti ünnepek előtt a Nafta Polska - közölte Krzysztof Zyndul, a Nafta Polska elnöke.

A lengyel olajipar privatizációjáért és szerkezetátalakításáért felelős állami vállalat vezetője a PAP lengyel hírügynökségnek nyilatkozva egyúttal hangsúlyozta: a Nafta Polska jelentésében nem lesznek konkrét megoldási javaslatok a fenti ügyletekre vonatkozóan, mert április végéig szerinte nem lehet felelős döntést hozni a PKN-Mol-fúzióról.

Lengyel sajtójelentések szerint még az ünnepek előtt fontos döntések várhatók a PKN Orlen jövőjét illetően. Csütörtökön összeül a részvényesi közgyűlés, amely várhatólag kicseréli a felügyelőtanács egy részét, mindenekelőtt leváltja annak elnökét, Maciej Gierejt (a Nafta Polska korábbi elnökét), aki nyílt vitában áll a PKN Orlen első emberével, Zbigniew Wróbellel.

Az új tanácsnak már másnap döntést kellene hoznia arról, hogy zöld jelzést ad-e az Orlen igazgatóságának a cseh Unipetrol megvásárlására a Conoco Philips-Agrofert konzorciumhoz csatlakozva. Ez kulcsfontosságú döntés, amely jelentősen megnövelné a plocki nagyvállalat jelentőségét a térségben.

Csakhogy az Unipetrol privatizációjában való részvétel ügyében nincs egyetértés magán az Orlen igazgatóságán belül sem. Egyik részük – benne az elnökkel, Wróbellel – a Mollal lépne fúzióra, mások inkább az Unipetrol megvásárlása és a Lotos Csoporttal (a volt gdanski kőolaj-finomítóval) kialakítandó együttműködés mellett kardoskodnak.

Akik a Mol-fúzió mellett állnak, attól tartanak, hogy az Unipetrol-privatizáció után nem marad pénz a Nafta Polska birtokában lévő saját részvények kivásárlására és a Mollal kötendő fúzió kivitelezésére. A cseh olajvállalat 63 százalékos részvénycsomagjának értékét ugyanis csaknem 400 millió euróra becsülik.

A Mol is ferde szemmel nézi az Orlen részvételét az Unipetrol-privatizációban, mert attól tart, hogy amennyiben mégsem jön létre a fúzió, és az Orlen megvásárolja az Unipetrolt, a lengyel olajóriás rövidesen megkezdi az expanziót a szlovák piacon, amelyet a magyarok a Slovnaft megszerzése óta a saját terrénumuknak tekintenek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.