Belföld

Vizsgálat indult a német jegybank elnöke ellen

Vizsgálatot indított kedden Ernst Welteke, a német központi bank (Deutsche Bundesbank) elnöke ellen a frankfurti államügyészség.

A vizsgálat kezdeményezésére Welteke vitatott szállodai számlaügye miatt került sor – jelezte az ügyészség szóvivője.

Az ügy több mint két évvel ezelőttre nyúlnak vissza, amikor Welteke, 2001 és 2002 fordulóján, részt vett az euró fizetőeszközként való bevezetésékor rendezett berlini ünnepségen. Az euró 2002. január 1-jén 12 európai országban vált hivatalos fizetőeszközzé.

Welteke és családja számára a Dresdner Bank foglalt lakosztályokat a Brandenburgi kapura néző Adlon szállóban, s a bank állta a 7661 eurós számlát is. Welteke és családja a hivatalos ünnepség után még néhány napot eltöltött a fővárosban.

Németországban közhivatalnokok nem fogadhatnak el komolyabb ajándékokat és szívességeket, nehogy korrupció gyanújába keveredjenek.

Az ügyre a Der Spiegel című hamburgi hírmagazin, illetve a pénzügyminisztériumba küldött névtelen levelek hívták fel a figyelmet.

Hétfőn Welteke közölte, hogy nem óhajtanak élni a Dresdner Bank szívességével: a Bundesbank utólagosan megtéríti a hivatalos részre jutó számlahányadot, a fennmaradó részt pedig ő maga egyenlíti ki.

Mindennek ellenére nem csitult a bírálat, s kormányzati körökből is elhatárolódó megjegyzések hallatszottak. Kedden Welteke már nem zárta ki, hogy távozik a német központi bank éléről.

Welteke évi 350 ezer eurós fizetésével az egyik legjobban fizetett hivatalnok Németországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik