Belföld

Idén változatlanul hagyják a stabilitási paktumot

Bizonyossá vált, hogy idén már nem reformálják meg a gyakorlatilag kudarcot vallott stabilitási és növekedési paktumot; az eurózóna költségvetési alapszabályának számító paktum leghamarabb 2005-ben kerülhet az uniós pénzügyminiszterek elé átgondolásra.

“Nincsen rá idő, hogy az Európai Bizottság az asztalra helyezze a stabilitási paktum megreformálására vonatkozó javaslatait” – mondta meg nyíltan a pénteki informális pénzügyminiszteri találkozó után Pedro Solbes gazdasági biztos. Arról gyakorlatilag konszenzus van, hogy a tavaly novemberben lényegében felfüggesztett paktumnak legalább a végrehajtásán változtatni kell, mert jelenlegi formájában a tagállamok egy része egyszerűen nem hajlandó betartani rendelkezéseit.

A jelenlegi Bizottság hátralévő fél évébe ez már biztosan nem fér bele, tekintve, hogy olyan fontos kérdések vannak még asztalon, mint az alkotmány, a török csatlakozás, a bővítés lebonyolítása és a következő költségvetési időszak. Ez azt jelenti, hogy a stabilitási paktum valamiféle reformja a luxemburgi elnökségre marad. Ezt mondta Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfő is, akik részt vett az Írországban tartott informális pénzügyéri találkozón. “Elég nagy hiba volna, ha az EU a luxemburgi elnökség alatt nem próbálná meg megoldani ezt a problémát” – mondta Juncker.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik