Belföld

Draskovics további erősödésre számít

A jegybank immár másodszor úgy ítélte meg, hogy kedvező irányban haladnak a hazai gazdasági folyamatok - hangsúlyozta Draskovics Tibor pénzügyminiszter hétfőn, a jegybanki kamatdöntést követően.

Draskovics az MTI-nek és a Reutersnek adott nyilatkozatában úgy fogalmazott: “Bízom benne, hogy az év további részében úgy megerősödnek a magyar gazdaságban a folyamatok, amelyek alapján az MNB az eddiginél nagyobb lépést tehet”.

Kiemelte: a jegybanki lépés is elismeri, hogy javul a külső egyensúly, a gazdaság belső szerkezete, a gazdasági folyamatok pozitív irányba mozdultak el. A pénzügyminiszter rámutatott: a kormánynak az a dolga, hogy megteremtse a feltételeket, amelyek további jegybanki kamatlépéseket alapozhatnak meg.

Draskovics Tibor hangoztatta, a költségvetési fegyelmet tovább kell folytatni. A pénzügyminiszter londoni tárgyalásaira visszautalva elmondta: nagy érdeklődés, fokozott tájékozottság és erősödő bizalom jellemezte a londoni befektetői fórumot. A miniszter emlékeztetett rá, Londonban is megerősítette: a költségvetési politikában a szigort folytatni kell a következő években is. Kiemelte: a kormány elkötelezett atekintetben, hogy egyszerre kell csökkenteni az államháztartás hiányát és mérsékelni kell az államháztartás méretét.

A pénzügyminiszter megerősítette: 2005-től legalább évi 0,5 százalékponttal kell lefaragni az államháztartás hiányát. Az euró bevezetésével kapcsolatban kiemelte, nem önmagában az euró bevezetése az alapvető kérdés “hanem az, hogyan lehet a fenntartható növekedés feltételeit megteremteni a magyar gazdaságban. Az euró bevezetése nem önmagában cél”.

A pénzügyminiszter aláhúzta: szó sincs arról, hogy bármiféle költségvetési lazítást tervezne a kormány, a jövőben az államháztartás méretének tervezésénél egy árnyaltabb eszközrendszert fog érvényesíteni a kabinet, szélesíti azokat az eszközöket, amelyek az államháztartási hiány visszafogása mellett optimális feltételeket teremtenek a fenntartható növekedés megalapozásához. Kiemelte: “ma úgy látom az euró bevezetésével kapcsolatban a 2009-2010-es dátum a reálisabb, elvileg a 2008-as időpont is elképzelhető, azonban a mostani megítélés szerint az jelentős növekedési áldozatokkal járna, de a bevezetés időpontjának meghatározásában még nincs döntés.
A pénzügyminiszter emlékeztetett arra, hogy az euró bevezetésével kapcsolatban már három fontos megbeszélés lezajlott. A tárca tárgyalást folytatott a munkaadókkal, a munkavállalók képviselőivel, illetve a pénzügyi szféra szakértőivel. Három vélemény kristályosodott ki – ismertette Draskovics Tibor. Legelőször is az, hogy nincs olyan kör, amely ellenezné az euró magyarországi bevezetését, másodszor nem volt olyan szereplő, aki a költségvetési lazítás mellett érvelt volna, harmadikként pedig elenyésző kisebbség állt ki az euró 2008-as bevezetése mellett.

A pénzügyminiszter tájékoztatása szerint a túlnyomó többség a 2009-2010-es időpontot tartotta valószínű belépési dátumnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik