Belföld

Az orosz Alfa Eko érdeklődik az üzbég Almalyk fémipari cég iránt

Az orosz Alfa Eko ipari és kereskedelmi holding szemet vetett az üzbég Almalyk Mining and Metallurgical Plant bánya- és fémipari vállalatra, az ország egyetlen réztermelőjére. A vállalatot világszerte még a szovjet időkből származó AGKM neve alapján ismerik.

Az üzbég kormány már hosszú ideje keres sikertelenül befektetőt a bányavállalat részvényeinek 46,5 százalékos pakettjére. A kormány meg kívánja tartani a vállalat 51 százalékos részvénytulajdonát. A nemzetközi befektetői közösség folyamatosan bírálja az üzbég kormányt nagy állami vállalatok többségi részesedésének eladása kapcsán tanúsított alacsony hajlandósága és az áttekinthetetlen üzleti szabályozások miatt. Az Alfa Eko vagy az értékesítés lebonyolítását vállalná magára, vagy pedig maga vásárolná meg a pakettet későbbi értékesítés céljából.

Az Alfa Eko üzbegisztáni befektetéseiben a brit Carthill Assets Management tanácsadói minőségben működik közre. Az Alfa Eko az orosz Alfa befektetői csoport érdekeltsége.

Korábban a német ThyssenKrupp már tett ajánlatot az üzbég bányaipari vállalat részvényeinek megvásárlására, de 2001-ben elállt szándékától.

A bánya- és fémipari vállalat még nem tette közzé 2003-as mérlegadatait. Tervei szerint katódréz termelését a 2002-es 79.893 tonnáról 85 ezer tonnára kívánta emelni 2003-ban. Horganyt 73 ezer tonnát tervezett előállítani importált koncentrátumból 2003-ban a 2002-es 78.870 tonna után. A vállalat molibdént is termel, és emellett Üzbegisztán második legnagyobb arany és ezüst termelőjének is számít.

Szakértők szerint a vállalat modernizációs beruházásai 2010-ig 340 millió dolláros befektetést igényelnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik