Belföld

Cégfelvásárlásokat tervez a lengyel Zelmer

A legnagyobb lengyel fehérárú gyártó vállalat, a Zelmer S.A. privatizálása után expanziós programot indít be, melynek keretében német és ukrán vállalatokat vásárol fel.

A Zelmert 2004 végén vezetik be a varsói tőzsdére. A cég jelenleg puhatolózó tárgyalásokat folytat esetleg szóba jöhető vállalatokkal a kivásárlásról. A Zelmer egyike akar lenni az első nyugati cégeket felvásárló lengyel vállalatoknak. A Zelmer forgalmának nagy része export bevételből származik. A cég saját márkaneve alatt értékesít konyhai berendezéseket Kelet-Közép-Európában, egyebek között Oroszországban, Bulgáriában és Romániában is. Exportál emellett termékeket Kanadába, Németországba, Franciaországba és az Egyesült Államokba is.

Az idén értékesítési árbevételének 14 százalékos, 295 millió zlotyra (62,8 millió euró), nettó nyereségének pedig 28 százalékos, 16,8 millió zlotyra történő növekedését várja. Az idén 11 millió zlotyt fektet termelési kapacitás- és értékesítési csatorna fejlesztési beruházásokba.

A Zelmer a lengyel porszívó piac 52 százalékát tudhatja magáénak. Emellet gyárt egyebek között gyümölcspréseket, húsdarálókat, kenyérszeletelőket és főzőedényeket is. A cég összesen 2450 alkalmazottat foglalkoztat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik