Belföld

Szaporodik a vezetők béren kívüli juttatása

A közép és felsővezetőknek a vállalatok kétharmada nyújt béren kívüli juttatást, a leggyakoribb forma az étkezési hozzájárulás és a tömegközlekedés támogatása, a legdinamikusabban az egészségpénztári hozzájárulás nő.

Herczeg Dóra, marketing igazgató ismertette a 251 céget átfogó vizsgálat eredményeit a Dimenzió Csoport pénteki tájékoztatóján.

A minimális többletjuttatásokat, azaz az étkezési hozzájárulást és a tömegközlekedés támogatását adó cégek aránya a mintában 40 százalékot képvisel, s az ebbe a csoportba sorolt vállalkozások átlaglétszáma 405 – mondta Herczeg Dóra. Ebben a két juttatási formában a cégek 97 százaléka illetve 84 százaléka részesíti vezetőit.

A klasszikus juttatásokat kínáló cégeknél, amelyek többsége állami vállalat jelentős a szakszervezetek szerepe, a nyugdíj előtakarékosságra is figyelmet fordítanak. Ennek aránya 52 százalék, az átlagos létszám e csoportban 593 fő.

Az úgynevezett modern juttatásokat kínáló cégeknél az átlaglétszám 788 fő, s ebben a csoportban erőteljesen nő az egészségmegőrzés támogatása is. Az egészségpénztári hozzájárulás illetve egészségbiztosítás támogatása a teljes mintában az idén megközelíti a 15 százalékot. Ennek magyarázata a 2004. évtől érvénybe lépett adóváltozásokkal is magyarázható – fejtette ki Herczeg Dóra.

Tipikus középvezetői juttatásnak számít a mobiltelefon és az autó, a felsővezetők 80 százaléka céges autót kap, a középvezetőknél ez az arány 39 százalék – derül ki a Fact intézet közreműködésével készült felmérésből.

A juttatásoknál egyre népszerűbb a cafetéria rendszer, amikor a cégek csak egy keretösszeget állapítanak meg és a vezetők döntik el, hogy azt mire fordítják – vázolta a tapasztalatokat Herczeg Dóra. Hozzátette azt is: a béren kívüli juttatásoknál alapvető szempont az adómentes formák előnybe részesítése, ezért a cafetéria rendszerben is a megfelelő adóterhek figyelembe vételével állapítják meg a béren kívüli juttatások mértékét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik