Belföld

Régi áron vásárolt félévnyi inzulint a kormány

Fél évre szükséges inzulin-mennyiséget vásárolt a kormány a tegnapi árcsökkentés előtt, a régi áron, kétmilliárd forint értékben – írja a Népszabadság.

Az egyik nagy gyártóval kötött külön-megállapodás állítólag a további „zsarolás” kivédésére jött létre. Az inzulint is érinti az árcsökkentés, miközben ezt a különlegesen fontos gyógyszert jelentős mennyiségben csak a nálunk is jelen lévő két nagy cég gyártja.

Az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) vásárolja és tárolja a fél évre elegendő biztonsági egészségügyi készleteket, például az esetleges katasztrófaellátáshoz, ám az inzulin eddig nem szerepelt a kötelezően fölhalmozandó termékek listáján. A lap információi szerint a „kormányzati készletezésre” mintegy kétmilliárd forintot költenek, s a partner a két nagy gyártó egyike, a dán Novo Norkdisk. A mintegy 150 ezer magyar cukorbeteg másik nagy ellátója a Lilly nevű gyár, s bár velük is tárgyaltak, nem született megállapodás. A két gyártó inzulinja nem helyettesíthető egymással.

A kormány az árbefagyasztás fél esztendeje alatt a későbbiekre nézve megállapodást kötne valamennyi gyártóval. Matejka Zsuzsa, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója a lap érdeklődésére elmondta: a gyártóknak továbbra is vállalniuk kellene, hogy portfóliójuk forgalmából visszafizetnek 15 százalékot, ám lenne lehetőségük korlátozott áremelésre is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik