Belföld

Nem nyugszik a Zengő

A Zengőre tervezett NATO-radarállomás megépítését ellenző civil szervezetek szombattól a polgári engedetlenség minden lehetséges eszközével meg kívánják akadályozni a katonai objektum kivitelezési munkálatait.

“Felszólítjuk a Honvédelmi Minisztériumot, hogy tekintettel a folyamatban lévő alkotmányos vitára és az ügyben jelenleg is folyó vizsgálatokra, függessze fel a beruházást, ellenkező esetben már szombaton több száz tiltakozó vonul a helyszínre” – hangoztatta Herbert Tamá, a Civil Szervezetek a Zengőért Mozgalom vezetője.

Közölte: a radarállomás áramellátásához szükséges nagyfeszültségű vezeték fektetése, az árokásási munkálatok elérték a természetvédelmi terület határát, a kivitelezés innentől súlyosan károsíthatja a természetet, ezt pedig a civilek nem engedhetik meg.

A Honvédelmi Minisztérium nem állíthatja le a Zengőre tervezett lokátorállomás előkészítési munkálatait – közölték a Magyar Rádióval a tárca sajtóosztályán. A civil szervezetek ugyanakkor újabb tiltakozó akciót helyeztek kilátásba.

A minisztérium szerint a kivitelező kezében van a döntés, hiszen érvényes szerződés alapján ő végzi a munkákat, ezt pedig a tárca a törvényes keretek között nem mondhatja fel. A Honvédelmi Minisztérium álláspontja szerint a munkálatok addig tarthatnak, amíg a témával foglalkozó kormányzati munkacsoport vizsgálódásai ezzel ellentétes döntésre nem vezetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik