Belföld

A Fidesz tiltakozik a petíciót érintő rágalmak ellen

A költségvetés módosítását célzó Fidesz-petíció pontjainak teljesítése nem járna tehernövekedéssel, a kormánytagok "hasraütésszerű számokkal dobálóznak", amikor azt mondják, hogy 400 milliárd forintba kerülne az öt pont teljesítése - közölte Áder János.

A nemzeti petíció öt pontjának egyike sem jelentene semmiféle tehernövekedést az adófizetők számára: “sem az otthonteremtés támogatásának visszaállítása, sem a munkahelyek védelme, sem a gyógyszerárak tartós csökkentése, sem a magyar gazdák támogatása”, sem pedig a gázár- és a villanyár legfeljebb 5 százalékos emelése – mondta Áder János. Kijelentette, a kormány tagjai nem tudnak számolni, hiszen azt állítják, hogy a Fidesz nemzeti petíciójának teljesítése tehernövekedéssel járna, az Orbán-kormány volt miniszterei ezért felajánlják szakmai segítségüket a jelenlegi tárcavezetőknek. A petíció pontjainak megvalósítása érdekében a Fidesz-kormány adott területet felügyelő volt miniszterei szívesen rendelkezésre bocsátják szakmai tudásukat “egy kis korrepetálásra” – mondta.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett: Orbán Viktor pártelnök a Fidesz szombati szövetségi gyűlésén bocsátotta útjára a költségvetés átcsoportosítására irányuló aláírásgyűjtési akciót; a kormánytagok a közterhek jelentős növekedésére hivatkozva nem írták alá a petíciót. Áder János hangsúlyozta, hogy semmivel sem kérnek többet a kormányfőtől, mint amit választási programjában megígért: Medgyessy Péter akkor azt ígérte, hogy bővítik az otthonteremtési támogatást, megvédik a munkahelyeket, ingyenessé tesznek számos gyógyszert és felvirágoztatják a magyar mezőgazdaságot.

Az otthonteremtési támogatás legutóbbi “megcsonkításával” spórolt 10 milliárd forint már akkor is rendelkezésre állna, ha a kormány elhalasztaná az új irodabútorok beszerzését – mondta. Közölte, a gyógyszerárak tartós csökkentése vagy a gáz és a villany árának az inflációt nem meghaladó emelkedése az Orbán-kormány idején sem járt tehernövekedéssel. A kormányfő a parlamenthez múlt pénteken benyújtott politikai nyilatkozattervezetében kiemelten fontosnak nevezte a meglévő munkahelyek megvédését – jegyezte meg Áder János. “Hogyha pénteken fontos volt Medgyessy Péternek, hogy a meglévő munkahelyeket megvédje, akkor hétfőn ez már miért nem fontos? Miért nem írja alá a munkahelyek megvédésére irányuló fideszes szándékot?” – tette fel a kérdést az ellenzéki politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik