Belföld

Richter – a függetlenség diszkrét gyára

A mindig óvatosan fogalmazó Bogsch Erik vezérigazgató ezúttal sem volt bőbeszédű. Csak annyi derült ki, hogy a korábbi privatizációs tervek ellenére megőrizheti függetlenségét a Richter Gedeon Rt.

Mintha csak egy szappanoperát írna Bogsch Erik, az egyetlen független magyarországi gyógyszergyár, a Richter Gedeon Rt. vezérigazgatója, mindig mondandója legizgalmasabb részénél hallgat el. Így tett néhány héttel
Richter – a függetlenség diszkrét gyára 1

Bogsch Erik

ezelőtt is, amikor az új pénzügyminiszter kijelentése nyomán ismét reflektorfénybe került a Richter állami tulajdonrészének időről időre felvetődő privatizációja.


Akkor Bogsch a szenzációs bejelentés ígéretével sebtében egybehívott újságíróknak csupán a függetlenség fontosságáról beszélt, ám amikor az ennek érdekében tett lépésekre terelődött volna a szó, látványos hallgatásba burkolózott. A sejtést, miszerint az idei év esetleg legjelentősebb állami részvényértékesítéséről, vagyis a Richter 25 százalékának tervezett eladásáról, illetőleg az állami tulajdonrész további sorsáról lázas tárgyalások folynak a gyógyszergyár és az ÁPV Rt. között, már Büki Dorottya, a vagyonkezelő kommunikációs igazgatója erősítette meg.


Kétszer fizetnek 

Nagy árat fizet függetlenségéért a Richter, melyet a gyógyszerek árának csütörtöktől hatályos csökkentése nemcsak közvetlenül érint érzékenyen, hanem nagykereskedelmi érdekeltségei révén közvetve is sújt. A vezérigazgató számításai szerint az ebből adódó árbevétel-kiesés az idén elérheti a 3-3,5 milliárd forintot. 

Megértették magukat a kormányzattal


Most a gyógyszerárak április elsejei befagyasztásáról nyilatkozva tett szűkszavú, ám annál meglepőbb kijelentést Bogsch Erik. A Pénzügyminisztérium és a privatizációs szervezet vezetői megértették, mondta, hogy nemzetgazdasági szempontból és a hazai gyógyszerellátás biztonságának érdekében jó, ha a jelenleg egyetlen független magyarországi gyógyszergyár független is marad.


E talányos mondat után a vezérigazgató – jó szokásához híven – ismét elhallgatott. Az állami tulajdonban lévő 25 százaléknyi részvénycsomaggal kapcsolatban további részleteket nem közölt. 

 Tavaly nyereségesek voltak

A Richter Gedeon Rt. igazgatósága a törzsrészvények névértékére vetítve 44 százalékos osztalék kifizetését javasolja a 2003. évi eredmény terhére. Az osztalék mértékét a társaság április 28-ra összehívott éves rendes közgyűlése hagyja jóvá.  

Az állami pakett értéke is hullámzik


Aligha vitatható azonban, hogy a gyógyszerárcsökkentésnek komoly szerepe lehet a privatizáció elhalasztásában. A kormányzatnak az előbbi nyilván fontosabb volt, mint a jóval kisebb tételt jelentő utóbbi.


Arról nem is szólva, hogy a gyógyszergyártókkal és -kereskedőkkel folytatott vita nyomán támadt ágazati kavarodás nemigen kedvez a részvényértékesítésnek. Már a gyógyszerárak befagyasztásának bejelentését követően zuhanni kezdett a gyógyszeripari részvények árfolyama. Később ugyan korrigált a tőzsde, de az ágazati papírok bizonytalansága megmaradt. Köztük a Richteré is, ami azzal járt, hogy az állami pakett értéke is milliárdos nagyságrendű hullámzásokat szenvedett el.


Háttéralku?


A gyógyszerárak drasztikus csökkentése nem csupán a gyártók, kereskedők árbevételét, s persze profitját csökkenti, hanem egyes készítmények előállításának gazdaságosságát is kétségessé teheti. Az esetleges gyógyszerhiány pedig politikai feszültésgeket szülne.


Feltehető tehát, hogy nem véletlenül utalt a cég függetlenségének megőrzése kapcsán Bogsch Erik a “gyógyszerellátás biztonságára”. Vélhetően a privatizáció ismételt elakadásának hátterében is ilyenféle alku állhat: az állam egyelőre nem privatizál, a Richter pedig a jelenlegi árak mellett is folytatja bizonyos készítményei gyártását.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik